3:39 pm - Středa Září 20, 2017

Africká kuchyně

Autor obrázku: Xiaojun Deng

Stěží se popisuje kuchyně, která se rozléhá po celém kontinentu od vyspělé civilizace až po křovácké kmeny. Jídlo připravované v Africe je silně ovlivněno okolními státy, takže východ tíhne ke kořeněné a vegetariánské Asii, kdežto na severozápadu jsou jídla téměř španělská. Avšak i taková africká klasika se najde a to především ve středu černého kontinentu.

Důležité je zmínit, že i když jsou jídla mastná, plná omáček, rajčat, mas a dalších složek, je tradicí jíst pokrm rukama. Pokud už nějaká nástroj Afričané používají, tak je to lžíce. A pokud chcete mít skutečný požitek z afrického jídla, pak se také oddejte užívání pouze vlastních rukou.

Nejčasnějším pokrmem, typickým pro Afriku je dušené hovězí maso na rajčatech, k tomu dušené zelené listy (například špenát, salát aj.) a zvláštní příloha, kterou si nazývají jednotlivé africké státy podle sebe, nicméně vždy jde o tutéž pochutinu. Je to vařená směs z kukuřičné mouky, což si asi málokdo umí vybavit. Pro představu se dá uvést, že je to něco jako naše krupice, akorát hodně hustá a neslazená. Tu si nejprve prsty naberou a namočí do směsi rajčat s masem a také zeleniny.

Autor obrázku: Gary Stevens

Hodně se zde také vaří brambory a více jsou známy tzv. sladké brambory, které obsahují mnoho škrobu a tím pádem také hladnou Afriku zasytí.

V Africe, pokud to vezmeme od severu, se hodně vaří kuskus. Ať už pouze se zeleninou, nebo i masem. Výjimkou není ani rýže, do které se opět přidává skoro vše, co dům dá, to znamená zelenina, maso a další známé a dostupné ingredience. Zejména na severu se rýže ochucuje ostrým kořením a co je velice zajímavé, Afričané tuto pálivou rýži dávají i malým dětem. Nejspíš z důvodu posílení imunity, ale jistě jsou i vhodnější metody, než citlivé dětské zažívání prohánět chilli stravou.

Fufu je škrobovitá kaše, vyráběná nejčastěji z bramborového škrobu. Podává se jako příloha a to i k samotným bramborům.

Dalším tak nějak klasickým pokrmem pro Afriku je ugali, masová směs, kde se maso dusí, až je maximálně měkké, k tomu omáčka a vařená kukuřičná mouka.

Filed in: Jídlem a pitím