3:35 pm - Středa Září 20, 2017

Argentinská kuchyně

Představme si Jižní Ameriku. Kontinent, kde se pasou velká stáda skotu a kde je maso hlavní surovinou při přípravě klasických jídel. V tom případě je typickým zástupcem právě Argentina, jeden z největších států Jižní Ameriky a stát se zejména španělským, italským i polským obyvatelstvem. Původní národ Indiánů byl vytlačen a vyskytuje se opravdu už jen zřídka.

V Argentině je největší spotřeba masa v celé Americe a dokonce i USA. Jihoameričané si holt umí na mase pochutnat. To doplňují dobrým argentinským vínem, které se pěstuje zejména v oblastech kolem pohoří And. Mimo skot, který se chová pro maso, jež se vyváží do celého světa včetně ČR, jsou zde i pastviny ovcí, a je zde spousta zvěřiny, stejně tak je tu provozován rybolov.

Klasické stolování začíná nějakým masitým předkrmem. Většinou se podává kousek uzeniny chorizo či jiná masová specialita a poté přichází na scénu pravý, nefalšovaný jihoamerický steak. Pochoutka pro všechny milovníky masa – čistě opečená flákota libového masa zamotá hlavu každému správnému masožravci.

Autor obrázku: Krista

Chimichurri

Je klasické argentinské jídlo, respektive omáčka, velice často podávaná ke steaku. Připravuje se z čerstvých rajčat, která jsou zbavená jak slupky, tak zrníček, do nich je přidán česnek, petrželka a olivový olej. K omáčce a masu se podávají brambory a těstoviny.

Empanadas

Jsou plněné taštičky. Nejsou tak ani argentinské jídlo, jako spíše španělské, ale ve zdejší zemi tolik zdomácněly, že je domorodci považují za národní pokrm.

Ryby

V Argentině a to nejen díky dlouhému pobřeží, je bohatě rozšířen rybolov. Ryby se připravují jednoduše, obvykle se osmaží a lehce okoření anebo se rybí maso používá jako náplň empanadas a jiných slaných koláčků.

Parrilla

Jakmile budete v Argentině a někde uvidíte nápis „parrilla“, tak vězte, že jdete na pravé argentinské hody. Argentinci jsou borci v grilování a parrilla je právě výraz pro správné a to nejlepší grilování.

Milanesas nos patatas fritas

Je tradiční argentinské jídlo, sestávající se z obleného a osmaženého plátku masa s hranolky. Argentinci jej mají rádi a běžně je v nabídce restaurací najdete. Někdy se podává s plátkem sýra či rajčete.

Italský vliv vzal za své a v Argentině si lze pochutnat na pravé a výtečné italské pizze. Horkokrevní Italové se nespokojí s málem a ani tím, aby někdo dělal jejich práci a přitom špatně. Kvalita je v běžných pizzeriích znát.

Autor obrázku: Nils Rinaldi

Maté

Po celém světě je znám hořká argentinský nápoj maté. Pravý a nefalšovaný čaj z lístků cesmíny je běžně připravován a konzumován. Vzhledem k jeho hořké chuti je slazen speciální sladkou hmotou. Ta se připravuje z mléka, vanilky a cukru. Vaří se na mírném ohni tak dlouho, dokud ze surovin není lepkavá zkaramelizovaná hmota. Tou se nejen sladí, ale i potírá pečivo a plní se koláči.

Calafate

Není ani tak jídlo, jako zavařenina z bobulí keře, který se vyskytuje v oblasti Patagonie. Jí se samotná anebo jako příloha k desertům.

Facturas

Ne, určitě Argentinci nekonzumují papírové faktury ani jiné daňové doklady. Facturas jsou malé buchtičky, zákusky, prodávané téměř na každém rohu. Polévají se cukrem, čokoládou a plní třeba tvarohem.

Vína

A všechno to jídlo je nutné spláchnout něčím pořádným, ideálně dobrým a kvalitním argentinským vínem. Argentina je čtvrtou největší zemí co se týče výroby vína. Více se zde daří červenému, ale ani bílé v produkci nezaostává.

Filed in: Jídlem a pitím