4:41 am - Středa Červen 28, 2017

Bulharská kuchyně

Málo kdo ví, že známý šopský salát pochází právě z Bulharska. Kuchyně, která je silně ovlivněna okolními státy si ale i nadále drží svoji tradiční tvář.

Autor obrázku: karpacious

Základem je mléko, zejména to zakyslé, dále bulharské sýry a tradiční koření. Je používáno hodně zeleniny, ovoce i masa s jogurtovými omáčkami. Pokud budeme trochu pátrat v historii, všimneme si, že hodně bulharskou kuchyni ovlivnila turecká. Jenže Bulhaři nejsou žádní podpantofláči a z tureckých jídel do své tradiční kuchyně zařadili jen to, co se jim samotným líbilo. Mimo slaný balkánský sýr a zakyslý jogurt je základní surovinou bulharské kuchyně i čubrica, což je rostlina dost podobná oreganu a používá se tudíž na dochucení i jako koření.

Pokud odcestujete do Bulharska s tím, že v tamější restauraci chcete vyzkoušet tradiční jídla, pamatujte na to, že v této zemi platí zvláštní zvyk a to podávání jednoho příboru. Prostě dostanete jen jeden příbor a je jedno, kolik chodů vaše menu obsahuje. Proto příbor vždy odkládejte na ubrousek mimo talíř, jinak další chod budete muset spořádat rukama.

Tradiční bulharská jídla

Šopský salát

Asi se nemusí více představovat pokrm z rajčat, paprik, okurek, cibule, doplněný balkánským sýrem, olejem a vinným octem. Ideální je nechat šopský salát chvíli v klidu a chladu uležet.

Tarator

Na studenou bulharskou polévku je potřeba velké množství oleje, bílý jogurt, také salátová okurka, česnek, sůl a pepř. Což velice připomíná řecké tzatziki. Veškeré suroviny se očistí, ty, které potřebují se nakrájí a mírně vše povaří v hrnci. Poté se nechá polévka vychladnout a podává se skutečně až je studená.

Kjufteta, kebabčeta

Někdy také zvané Kjusteta. Jsou to karbanátky z masa. Tradičnost tohoto pokrmu dodává karbanátkům právě čubrica, dále je součástí cibule, vejce, jedlá soda, chléb, sůl, pepř a petrželka. Maso se používá výhradně hovězí předem namleté.

Autor obrázku: Consdanza

Musaka

Tradiční bulharská musaka má namísto té řecké jako základ ne lilek, ale brambory. Jinak samozřejmě obsahuje i zeleninu a případně i vrstvy masa.

Giuveč

Jde o levné zeleninové jídlo z tradiční bulharské kuchyně. Směs paprik, rajčat, cibule a česneku se nejprve podusí na pánvi, poté se vrství do zapékací mísy a poleje rozkvedlaným vejcem smíchaným se smetanou, moukou a petrželkou. Nechá se zapéct a poté podává.

Čušky

Nejde jako tak o pokrm, jako spíše o přílohu. Ať název evokuju cokoli, jde o nakládané papriky, které se celé pečou, jakmile začne slupka hnědnout, tak se vyndají a vychladlé se nakládají do směsi oleje, octa, soli a česneku. Nechávají se uležet minimálně jeden den a poté se podávají, obvykle k pečibu, skvělé jsou k topinkám.

Tutmanik

Jde o bulharské pečivo plněné sýrem. Vyrábí se z kynutého těsta, z kterého se vyválí placka, jež se následně posype sýrem, zavine se a pomazaná máslem a posypaná strouhanou se peče dozlatova.

Bulharská baklava

Baklava je sladký pokrm, který se připravuje na celém Balkáně, ale každý kraj má své specifika. Zde se používá listové těsto, ořechy, na náplň mimo jiné zakysaná smetana, vanilka, skořice, také ořechy a polévá se sirupem. Jde prakticky o vrstvu listového těsta, na které se klade vrstva ořechů, dále vrstva předem vytvořené směsi, poté opět vrstva ořechů a nakonec zase listové těsto. Nechává se zapéct a podává se vychladlá.

Filed in: Jídlem a pitím