3:03 pm - Středa Srpen 24, 0173

Chilská kuchyně

Když se řekne „Chile“, většina lidí si tuto jihoamerickou zemi spojí s množstvím pálivého chilli, horkým sluncem a rozevlátou hudbou. Kdo je již více těchto končin znalý, možná si vybaví, pro nás dnes snad již nepostradatelné brambory, protože právě odsud brambory pochází. Ze zdejších míst je přivezl sám velký (myšleno známý a dějinami nezapomenutelný) Kryštof Kolumbus. Jenže to už je všechno hrozně dávno a i přes to, že chilské brambory jsou předky všech ostatních, vypadají jinak, než ty naše. Chilské brambory jsou fialové, malé a uvnitř s hromadou škrobu. Evropská půda a slunce jim vzali dávku škrobu i povrchového zbarvení a přidali na chuti. Což je pro nás velké plus.

Káva a čokoláda

Dalším významným produktem Chile je káva a jí blízká čokoláda, tedy spíše kakaovník. Jenže, buď to domorodci neumí, nebo nechtějí umět a to jak kávu, tak zpracovanou čokoládu. Hrubý produkt expanduje na evropské trhy, kde se z něj stane poživatelná surovina a poté putuje dále do světa, někdy i zpět. V Chile se běžně jako káva, pije instantní, granulovaná.

Autor obrázku: Jennifer

Avokádo

Významnou plodinou země Chile je avokádo, plod, obsahující máslovou, krémovou dužinu, kterou místní obyvatelé používají jako pomazánku, dochucovadlo k běžným pokrmům a podobně. Avokádu se tu dobře daří, takže je to taková národní plodina. Zde se avokádo používá asi jako u nás máslo, nebo třeba majonéza.

Červené plody

Kdo miluje jahody, nebo rajčata či jiné plody, ten si život v Chile může zamilovat, protože krásně červené, šťavnaté i chutné ovoce i zeleninu tu dostanete po celý rok. Chilské trhy v centrech měst se jen hemží různými barvami a nepřebernou nabídkou čerstvých plodů. Žádné pobledlé a seschlé kousky, jako třeba u nás, ale slunce naditá nabídka lahodná nejen pro oko, ale i na chuť.

Maso a ryby

Chile, jako správná jihoamerická země si uchovává status dostatku masa, zejména skotu. Hovězí je tu běžné, podobně jako ryby a mořské plody. Ať už jsou to mušle, slávky, dokonce i mořští ježci a pro Evropany poněkud netradiční locos a picorocos. U nás je většina všech těchto plodů hůře dostupná a také o něco dražší, ale v Chile je vše, co se týká moře levné a běžné, asi jako u nás jablka ve velmi plodné sezoně.

Autor obrázku: Wendy Schotsmans

Pastel de choclo

Je národním jídlem Chile. Nejde o kdovíjak složitý recept. Je to sladká kukuřičná kaše, ve které mohou být jak zmíněné mořské plody, často také kousky kuřete, ovoce nebo zelenina. Jak má kdo po ruce, když zrovna vaří, nebo jaké má kdo chutě.

Humitas

Je kukuřičná kaše, která se speciálně vaří v kukuřičných listech (pokud to z předchozích textu nevyznělo jasně, jak národní plodinou Chile je kukuřice).

Cazuela

Je něco jako polévka, plná surovin. Jde o vývar z kuřete nebo hovězího, ve kterém nesmí samozřejmě chybět kukuřice i brambory. Vše pak okořeněné koriandrem, stejně jako caldillo de congrio, což je tentýž pokrm, avšak místo masového vývaru je použit silný rybí vývar.

Emapanadas de pino

Jsou výtečné taštičky, plněné nejčastěji masem, které je nasekané na kousky, přidávají se do něj vejce, olivy a další přísady. Taštičky se pečou v troubě, anebo někdy se snaží v rozpáleném oleji.

Filed in: Jídlem a pitím