1:20 am - Úterý Červen 27, 2017

Egyptská kuchyně

Egypt je v posledních letech jednou z častých destinací nás Čechů a tak není na škodu se seznámit s tamější, až příliš rozmanitou kuchyní. Na korpulentnosti egyptského vaření měly vliv jednotlivé národy, které zde v minulosti pobývaly a samozřejmě také okolní státy. Setkáme se tu s jídlem, které se podává také v Turecku, Izraeli, Libanonu nebo Sýrii.

Země na severu černého kontinentu je známá pro množství použitého koření. Zde načerpala egyptská kuchyně především z Indie, ale také celé Asie. Hlavními kořenícími složkami jsou kmín, zázvor a pepř. Dále je to kurkuma, šafrán, kopr, hřebíček, chilli, koriandr, a pak také čerstvá máta a petrželka.

Autor obrázku: banoootah_qtr

Protože je maso v Egyptě drahé, je až zázračné, když se na talíři objeví. Hodně se zde vaří zelenina a používá i ovoce. Pokrmy jsou vydatné, pestrobarevné a chutné. Proto je nabídka všemožné zeleniny a ovoce nepřeberná a mnohého návštěvníka zláká ke koupi. Pokud se to stane i vám, dejte si pozor na prodej těchto plodin někde na stánku nebo tržišti. Pokud se ovoce nebo zelenina nedají loupat, raději je nekupujte a zvláště opatrní buďte u melounů, které prodejci dost často napouštějí vodou, aby byly těžší. Jejich nekalé podnikatelské záměry nechcete podporovat s podobnou měrou, jakože nechcete konzumovat infikovanou vodu.

Foul

Národním jídlem Egypťanů jsou velké hnědé boby, které se při přípravě nejprve pokapou citronem a se zeleninou se zapékají v chlebové placce. Ze stejných bobů se také hodně často vaří polévka, jež je běžně k dostání na stáncích s občerstvením.

Aish

Je egyptský chléb, nebo spíše chlebová placka, která pochází z arabských zemí. Často je zde konzumována jako příloha k četným zeleninovým pokrmům.

Autor obrázku: Basheer Tome

Hummus

Známé jídlo celého středního východu. I když u nás se tak označují nedobré, či dokonce odporné pochutiny, už víme, že jde o chutnou a v těchto končinách velice oblíbenou cizrnovou kaši, která se podává s rajčaty a arabským chlebem.

Košarí

Tradiční směs vařených těstovin, čočky, rýže s osmahlou cibulkou a všemu dodává chuť velice pikantní omáčka.

Mahší

Nejen v Egyptě, ale i v okolních oblastech je v oblibě konzumace různých plněných plodů, jako jsou papriky, cukety, lilky nebo vinné listy. Plní se směsí vařených luštěnin, rýže a dalších. Vše se zapéká a poté podává.

Umm ali

Egypťané milují sladké a velice rádi si posedí u kávy nebo čaje s něčím slaďoučkým. Ve většině egyptských zákusků a desertů jsou rozinky, med a také cukr. Velice oblíbeným je koláč s rozinkami, který se máčí v mléce a podává se teplý, ihned, jakmile se vytáhne z trouby.

Zajímavostí je i stolování v Egyptě. Jídlo se běžně na talířích nepodává, přináší se v hrnci, kde se předtím vařilo a sami strávníci si jej nabírají. Také zde jen tak nepotkáte příbor. Zvykem je jíst rukama a po jídle si je omýt v předem připravené misce s vodou.

Často se také jí pouze u nízkého, malého stolečku anebo na zemi. Po předkrmu následuje polévka, poté lehký zeleninový pokrm, dále hlavní jídlo, které se sestává z ryb, někdy i masa. No a na závěr patří pořádně sladký a často velice hutný desert. Po jídle se popřeje dobrou chuť.

Filed in: Jídlem a pitím