4:32 am - Neděle Červen 25, 2017

Jak si udržet zdraví, správným jídelníčkem?

Zkuste zařadit do svého jídelníčku potraviny,  které vám pomůžou jak s obyčejným nachlazením, tak se závažnými chorobami jako jsou rakovina nebo infarkt.

Každý ví, že ovoce a zelenina jsou potraviny zdraví prospěšné a zároveň lichotí vaší linii. Některé druhy jsou však super zdravé. Obsahují různé minerály, vitamíny a jiné zdraví prospěšné prvky.

Které to jsou?

Vojtěška:  Vojtěška se nejčastěji konzumuje naklíčená, můžete si ji přidat do salátů, sendvičů, k masu. Obsahuje velké množství vitamínů (A, E, K, D, B6) a minerálů. Používá se při překyselení organismu, onemocnění dnou, má alkalické účinky, zpomaluje proces stárnutí, detoxikuje zažívací trakt, snižuje cholesterol a  její klíčky obsahují až 40% bílkovin.

Autor obrázku: Samuel Sharpe

Jablka:  Jablka jsou ovoce nejbohatší na pektin, který snižuje krevní tlak i cholesterol. Jablka také bojují svými antioxidanty proti rakovině a stabilizují cukr v krvi. Dále zvyšují imunitu a mají vliv na odolnost proti stresu. Jablka obsahují velké množství vitamínu C a vlákniny, která zlepšuje činnost střev. Jsou jedním z nejlevnějších a nejdostupnějších ovocí u nás a přitom nejzdravějších.

Avokádo: Avokádo je bohaté na vitamíny – obsahuje vitamíny B, K, E, méně než půlka průměrného avokáda obsahuje více než 4 gramy vlákniny, dále je bohaté na tuky, z nichž převažují nenasycené tuky, neobsahuje cholesterol a z minerálů obsahuje draslík. Avokádo snižuje tlak a pravděpodobně pomáhá proti rakovině. Avokádový olej je užíván jednak v kuchyni, ale také v kosmetice nebo jako lubrikant.

Červená řepa: Tato kořenová zelenina je plná antioxidantů, pomáhá proti rakovině, zánětům a onemocněním srdce. Je přirozeně sladká a plná vlákniny a vitamínu C. Nejlepší je extrahovat z ní čerstvou šťávu nebo ji přidávat do salátů, aby tepelnou úpravou neztratila svoje nutriční hodnoty.

Brusinky: Brusinky jsou známé svými léčivými účinky při bolestech či nachlazení  močových cest, kromě toho zlepšují cholesterol v krvi a pomáhají po srdečních příhodách. Brusinky také zintenzivňují účinek rakovinových léčiv. Obsahují vitamín C, antioxidanty, vlákninu, hořčík a další stopové prvky.

Lněná semínka: Kromě toho, že tato semínka snižují krevní cholesterol a riziko infarktu, je to také silný antioxidant, který pomáhá při rakovině, nejvíce rakovině prsu. Dvě malé lžičky obsahují více než 20% doporučené denní dávky vlákniny a více než 100% doporučené denní dávky omega 3 mastných kyselin. Lněný olej se používá v chemickém průmyslu, do barev, na dřevo či linoleum.

Pomeranč: Stačí jeden pomeranč denně a budete mít splněnou denní dávku vitamínu C, který je známý zvyšováním imunity a boji proti rakovině. Je to také zdroj vlákniny, draslíku, vápníku a vitamínu B. Tip na zdravou snídani: přidejte si pomeranč, jablko a hrozinky do ovesných vloček již zalitých vodou a vychládlých.

Autor obrázku: Dwight Sipler

Maliny: Maliny jsou celkem nenáročné plody, lze je pěstovat na zahradách a rostou u nás i v lese. V čerstvé formě obsahují obrovské množství vlákniny, vitamínu C a manganu. Dále obsahují velké množství antioxidantů. Používají se při zánětech a horečkách, zlepšují Alzheimerovu chorobu, zlepšují stav u alkoholiků a kuřáků.

Vlašské ořechy:  Tyto ořechy jsou zdravé díky vysokému množství omega 3 mastných kyselin, až 70% je tuk, 18% proteiny a 3% sacharidů. Z vitamínů to je B1, B6, E, dále kyselina listová, hořčík, měď a zinek.  Ořechy prospívají jak mozku (zlepšují kognitivní funkce) tak i kůži nebo třeba nehtům. Působí jako prevence kardiovaskulárních chorob, mají protizánětlivé vlastnosti, snižují tlak, cholesterol, působí proti astmatu a podporují funkci střev.

Filed in: Jídlem a pitím