6:12 am - Čtvrtek Září 21, 2017

Kanadská kuchyně

Nepříliš známou je jistě kuchyně studeného severo-amerického státu Kanada. Tato země je silně ovlivněna řadou jiných národů, zejména těch, které ji v minulosti okupovaly. A vzhledem k tomu, že je to země rozsáhlá, objevují se i v jiných místech vlastní specifika kanadské kuchyně.

Jiné je to například ve velkých městech, kde je až příliš znát vliv z jihu, tedy USA. Na vesnicích a malých městech je jsou to zas produkty z vlastní výroby, tudíž zcela rozdílný typ stravování. Znát je zde i vliv irského národu, neméně Skotů a samozřejmě Francouzů. To je především východní oblast, naopak na západě je znát silné ovlivnění ruské, ukrajinské a také skandinávské kuchyně. Oblast Kanady, kde se vaří tradiční jídla nejvíce, je pak sever.

Autor obrázku: slgckgc

Javorový list, javorový sirup

Kanada se sice nepyšní pestrou gastronomií, která je vyhledávána po celém světě, ale může se pochválit světovým úspěchem se svým javorovým sirupem. Ten je vyhledávanou specialitou po celém světě a používá se nejen k přípravě pokrmů, ale především pro polévání lívanečků, palačinek, vaflí, zmrzliny či dalších desertů. Běžně je k sehnání i v prodejnách v ČR.

Kanada je známá pro svůj rybolov, nebude tudíž překvapením, že tradičním pokrmem jsou zde právě rybí speciality, hodně uznávaný je losos, dále tresky, ale také plody moře, jako mušle, krevety humři a dokonce i mořské řasy. Strava plná na jód podporuje i správné trávení.

Zalesněná kanadská krajina nabízí i množství rostoucích hub, které se v tradiční kuchyni také neztratí. Hodně dobře se zde daří liškám, pýchavkám a hříbkům. Používají se do polévek, omáček, ale také jako nádivky a do jiných pokrmů.

Pemikan

Jedno z nejstarších a původních jídel je pemikan, což je směs sušeného masa i sušeného ovoce, tuku a dalších přísad. Toto jídlo byl tradiční pokrm Indiánů. Připravovali je dlouho dopředu na dlouhé cesty.

Poutine

Jsou oblíbené smažené bramborové hranolky s hnědou omáčkou gravy a posypané suchým tvarohem.

Shish taouk

Je obdoba tureckého kebabu, či řeckého gyrosu. Někdy se pod tímto označením objevují masové kuličky i placičky.

Bannock

Jsou pšeničné placky, které se podávají jako příloha k pokrmům.

 

Autor obrázku: Sara K

Hodně se také vaří sladké brambory, fazole a to na jakýkoli způsob, samozřejmě hranolky, rýže. K hovězímu masu se často vaří zázvorová omáčka. Ta se podává i k rybám, vyhlášenému lososu, tresce či k lachtaním ploutvím.

Z desertů se mimo palačinky a lívanečky jsou častou sladkou pochutinou muffiny, malé koláčky s kusy čokolády, rozinkami, ovocem, oříšky, kokosem a třeba i lentilkami.

Filed in: Jídlem a pitím