4:38 am - Středa Červen 28, 2017

Kolumbijská kuchyně

Severní stát zvučné Jižní Ameriky je nejen pestrý svoji kulturou, ale i kuchyní. Exotická země, kde žije asi čtyřicet tři miliónů obyvatel, různých národů, barev, je vskutku různorodá. A to i nabídka na zelném tržišti. Spousta ovoce a zeleniny, které známe a také ty, o jejichž existenci nemáme v našich končinách ani ponětí.

Kdo zabrousí do klasické kolumbijské restaurace a bude žádat o nějaké to tradiční jídlo, nejspíš dostane misku polévky, která se nazývá Sancocho de res gallina, nebo někdy pescado, což je slabý vývar ze slepice anebo ryby se spoustou brambor, zvané juka, což je hodně vláknitá a trochu sladká brambora, a kousků divokých zelených banánů. Ani jedna ze jmenovaných surovin nemá tu správnou chuť, je tedy nezbytné ji dokořenit ajím, což je koření rozpuštěné ve vodě, nebo taková, silně kořeněná omáčka. Většinou je ají zelené, pokud je červené, bude obsahovat velké množství chilli, což předem raději opatrně otestujte, jinak si pochutnáte spíše na zdejší vodě.

Autor obrázku: David Berkowitz

Carne de res

Je jednoduchý plátek masa osmažený na oleji a podávaný o něco později. Většinou bývá tuhý (z hovězího), proto není jako specialita doporučován.

Chuleta se pollo

Pokud jste přece jen příznivci masa a to jakéhokoli, objednejte si pokrm, který není tuhý a jedná se o kuřecí plátek masa, obalený ve strouhance a osmažený. Servíruje se s rýží a dalšími pochutinami, jako jsou fazole, kukuřice, hráček, čočka, cizrna, anebo i špagety. Nechybí tradiční zeleninový salát a také, taková ta jihoamerická specialita ve formě smaženého banánu. Evropanům se pokrm může zdát podivný, ale nejde o klasické banány, nýbrž o divoké, zelené banány, které nemají typickou sladkou chuť ani banánové aroma.

Chocolate santafereno

Libý název označuje pokrm z horké čokolády, podávaný se sýrem a pečivem, resp. jakýmisi chlebovými plackami. Čokoláda není tou klasickou čokoládou, jako známe my. Je spíše kakaová, hodně tmavá a chybí ji (naštěstí pro toto spojení) typická čokoládová sladkost.

Lechona

V Kolumbii je oblíbené i vepřové. Pokrm nazvaný domorodci Lechova je nadívané sele směsí vlastního masa, samozřejmě rýže a hrachu. Vše je pečené a následné podávané.

Sobrebarriga

I když název zní jakkoli zvláštně až exoticky, není to nic neobvyklého a netradičního. Hovězí maso dušené a podávané z rýží, bramborami a kopou zeleninového salátu.

Autor obrázku: kinwart

Tamales

Tamales jsou velice oblíbené a chutné závitky z kukuřičného těsta, plněné masem, nejčastěji vepřovým, také nepostradatelnou rýží a zeleninou. Vše je navíc zabalenou v banánovém listu a pokrm se tepelně upravuje v páře. Podává se ihned po uvaření.

Cuy

Kdo touží okusit trochu extravagance a naše poměry nejen exotiku, ale i řádnou dávku odvahy, může si objednat cuy, což není nic jiného, než grilované morče. Ano, přesně to zvířátko, které našinci chovají doma v dětských pokojíčcích, jako domácího mazlíčka. V Kolumbii je jich takový přebytek, že se tu morčata chovají asi jako u nás králici.

Hormiga culona

A kdo neměl exotiky stále dost a hledá opravu jen to extra, nebojí se jít i do rizika s odporem, pak pro něj je připravena další, taková kolumbijská specialita ve formě smažených mravenců. Kolumbijští mravenci jsou okřídlený a poněkud velký hmyz, a když se tepelně zpracují, vypadají jako kuličky seschlé tmavé fazole.

Filed in: Jídlem a pitím