1:13 am - Úterý Červen 27, 2017

Korejská kuchyně

Není až tak známá, možná trochu zastíněná jinými, výraznými asijskými kuchyněmi, jako je čínská, indická, japonská či thajská. To je však tak trochu škoda, protože jistě se najde řada jejích stoupenců.

Autor obrázku: cumi&ciki

Stejně jako jmenované kuchyně, patří i korejská mezi asijskou klasiku, tudíž jídla jsou zdravá, barevná, bohatá na zeleninu s omezeným množstvím tuků. Je velmi chutná a rozmanitá. Nabízí spoustu příloh a k hlavnímu chodu ochutnáte více, než například v naší, běžné kuchyni.

A asi jako většina asijských států, i zde vévodí v nabídce jídel slavná rýže. Nejen, že je zde pěstována, ale také se konzumuje a je součástí většiny jídel. Mimo rýži je zde hojně užívána pšenice, také brambory a luštěniny. Nesmíme zapomenout ani na oblíbené nudle, zejména ty široké, rýžové. Hodně se zde vaří pohanka a různé obilné kaše.

Korejci jsou výrazní konzumenti polévek a při vaření veškerých pokrmů používají suroviny jako zelenina, ať již čerstvá nebo nakládaná, dále houby, maso, sezamový olej, česnek a zázvor. V korejské kuchyni je důležitou složkou i ženšen anebo chilli. Ono vůbec klasické korejské jídlo se vyznačuje ostrou pálivostí.

Hodně se používá vepřové a drůbeží maso, občas je nabízeno i drahé hovězí a vůbec je zde velká spotřeba ryb a mořských plodů. Ryby se zde hodně suší a tak je jejich konzumace možná i později.

Nebude žádným překvapením, že v Koreji se při konzumaci používají, ostatně jako v jiných asijských státech, především hůlky. Jí se jimi snad všechno, kromě polévek u kterých je podávána lžíce.

Kimči

Jde o nejznámější korejské jídlo, které je také považováno za jedno vůbec nejzdravějších jídel na světě. Sestává se ze zeleniny a několika druhů koření, základem je zkvašené zelí, nakládané v zázvoru, česneku a chilli. Přidává se rybí omáčka a samozřejmě sůl (jako konzervační prostředek). Používá se jako příloha, ale může se konzumovat i samotné.

Sam getchang

Za poměrně krkolomným názvem se neskrývá nic jiného, než kuřecí ženšenová polévka. Nejprve se udělá vývar z celého kuřete, které je dokonce naplněno rýží, poté se přidává zázvor, česnek a samozřejmě ženšen. Na vaření se používá vždy menší kuře a celá tato polévka je brána jako jedna porce.

Tteokguk

Je další korejská polévka. Do masového vývaru jsou přidány rýžové knedlíčky, vejce natvrdo a také samotné maso. Polévka je často dost hustá (to kvůli ingrediencím) a proto je často konzumována jako samotné jídlo a ne pouhý předkrm, jak je například u nás zvykem.

Bo ssam

Jsou dušené kousky, nejčastěji vepřového masa, které se balí do zelných listů a namáčí se v pikantních omáčkách.

Autor obrázku: Ekke

Bibimbap

Velice populární korejské jídlo. Dušená rýže se zeleninou se podává spolu s masem, často hovězím, dále vejcem, paprikovou pastou a tradičním kořením.

Galbi

V korejské kuchyni poměrně často narazíme na vepřová žebra, která se marinují a poté opékají. Galbi je speciální příprava právě žeber, která se nakládají do sójové omáčky a česneku. Podávají se se salátem anebo grilovaná se nadále zpracovávají do polévky.

Gimbap

Je něco jako sushi po korejsku. Rážové rolky zabalené v mořské řase jsou plněny dušenou zeleninou a masem.

Japchae

Jsou speciální nudle z brambor. Opékají se na oleji spolu se sójovou omáčkou, mrkví, cibulí, masem, houbami a jinou zeleninou.

Hobak ttok

No a pokud již je chuť na něco sladšího, nabízí se nepříliš sladký, za to výtečný dýňový koláček se zvláštní přípravou a to dušením v páře.

Filed in: Jídlem a pitím