6:38 pm - Pátek Prosinec 15, 2017

Kubánská kuchyně

Kdo by čekal, že se na Kubě přejí mořských plodů a ryb, byl by možná překvapen. Je sice pravdou, že i takové pokrmy zde mají své místo, ale nad lehkostí vodních živočichů a šťavnatých zeleninových plodin tu kraluje spotřeba vepřového masa.

Mimo pečené prasátka se zde hodně konzumuje i maso kuřecí a hovězí. Všechno je to vliv kuchyní španělské, portugalské, něco zanechali i původní domorodci – Indiáni a v neposlední řadě se do historie kubánské kuchyně zapsali i Číňané.

Kromě masa jsou zde hlavními surovinami kukuřičná mouka, i kukuřice, papriky, rostlina Yuca, rajčata, česnek, rýže, fazole, sladké kubánské brambory, které se nazývají boniatos, anebo melanga, což je také hlíznatá rostlina, podobná bramborám. Kdo má rád maso, bude na Kubě spokojen. Kubánci totiž velice často podávají k masu také masitou přílohu.

A milují i sladké. Hojně se zde dělají dorty, koblihy, krémy aj. do sladkých moučníků se dost používá ananas, cukr (ze kterého se dělá výtečný karamel), kterým rozhodně zrovna nešetří a pak jsou tu tzv. divoké banány. Ty se připravují jak nasladko, tak i naslano. Nejsou tak sladké a aromatické, jako nám známé banány. Na pohled vypadají stejně, jsou jen v průměru o něco menší a zelené. Chuť mají hodně fádní, poněkud nepatrnou.

Autor obrázku: Tom Coady

Kuba je ráj marinád a grilování. Plátky nebo kousky masa se naloží, nejčastěji do pomerančových nebo citrónových marinád, a poté se zvesela grilují. Výtečné je v takové marinádě kuřecí maso. Vůbec nejčastější recept na takovou tu klasickou kubánskou marinádu je z citronové šťávy, olivového oleje, česneku, kmínu, cibule a vody. Marináda má svůj vlastní název – Mojo a Kubánci ji nejen používají na nakládání masa, ale i jako zálivku na salát, zeleninu nebo oblíbené sladké brambory.

Zapomenout se tu nemůže ani na plody moře a ryby. Hodně se zde pojídají langusty, které bývají základem snad každého běžného kubánského jídelníčku. Kubánci neopovrhují ani krevetami, ústřicemi, mušlemi a ani korýši. Z ryb je tu nejčastější treska. Pro domorodce je zcela normální ugrilovat plátek kuřecího a podávat ho s vařenými langustami. Což je i výtečné jídlo. Masa je tu opravdu přebytek a oblíbené jsou zde i nám známé škvarky.

Jistou specialitou kubánské kuchyně jsou i žabí stehýnka. Ano, ty by většina zařadila spíše do francouzské kuchyně, což snad nikdo nevylučuje. Avšak jistou zvláštností ty kubánské jsou. Pokud jste již někde podobnou pochoutku měli, jistě víte, jak taková žabí stehýnka vypadají. Pokud si je objednáte na Kubě, budete dost překvapeni velikostí. Kubánské žáby jsou větší a proto i stehýnka mají více masa a jsou šťavnatější.

Zvláštností je i pekelně slaný sýr, který je plněn doslova přeslazenou marmeládou. Je to zvláštní pochoutka, kterou asi hned „nepochopíte“, ale stojí za to ochutnat. Už jen proto, že se jedná o jednu ze specialit kubánské kuchyně.

Palomilla steak

Do klasického kubánského menu patří plátek smaženého vepřového masa, který se podává s černými fazolemi, urestovaných na cibulce s petrželkou.

Autor obrázku: Gloria Cabada-Leman

Congri

Něco podobného je vepřové maso, také na černých fazolích, ale tentokrát pečené a podávané s rýží.

Pivní kuře

Kubánci milují i kuře s tak zvanou žlutou rýží. Jistou zvláštností je příprava kuřete, které se nejprve vaří v pivu doměkka a podává se s vařenou rýží s šafránem.

Filed in: Jídlem a pitím