3:01 am - Úterý Červen 27, 2017

Malajská kuchyně

Jihovýchodní Asie je země plná exotiky, pohádkově bílých písků a průzračného moře. Krajina si drží punc dokonalosti a je v kontrastu se sílou velkých metropolí, které poukazují na svoji slávu. Malajsie je krásná a kouzelná, hraje všemi barvami a chutná všemi chutěmi. Stejně jako její kuchyně.

Jestliže se jedná o asijskou kuchyni, je více než jasné, že hlavními surovinami zde bude rýže, nudle, zelenina a řada omáček výrazných chutí. A protože Malajsie je mixem hned několika kuchyní, znalci budou klasická malajská jídla možná znát. Pod pokličkami v malajské kuchyni najdete výrazné prvky čínské, thajské indické a také indonéské kuchyně. A to je právě ten důvod, proč řada gurmánů nejprve míří v Asii do této oblasti. Zde má naservírované hned čtyři velké germánské zážitky v jednom, což s sebou nese spojitost skutečné pompézní.

Představte si to nejlepší z nejlepších a vše v úžasných barvách, hrou chutí a nezapomenutelným zážitkem. Pokud jedete do Malajsie za gurmánským zážitkem, připravte se, že odjíždět budete o nějaké to kilo osobní váhy těžší. Ale můžeme vás uklidnit, rozhodně to stojí za to.

Mimo uvedené generální suroviny se v malajské kuchyni dost užívá drůbeží, také hovězí i vepřové masa, samozřejmě ryby a mořské plody a kopa pestrobarevné zeleniny i exotického ovoce.

Když bylo vzpomenuto exotické ovoce, je nutno také nezapomenout, že Malajsie je přímo ráj plodnosti exotického ovoce. Až v posledních letech se k nám dostává takové plody jako durian, což je pozoruhodně zapáchající větší plod, dále rambutan, liči, mangostana anebo longan, což jsou všechno spíše menší plody. Mimo uvedené se zde samozřejmě pěstuje i nám známější exotické ovoce – ananasy, kokosy (což je vlastně ořech) a mnoho dalších.

Ale abychom neopomenuli to, jak se v Malajsii vaří.

Keropok lekor

Po přečtení názvu, máte pocit, že jste jej přečetli pozpátku. Je oblíbený slaný koláč, který se mimo z těsta skládá také z drcených ryb a podává se s horkou pikantní omáčkou.

Autor obrázku: kaknikyusof

Nasi Dagang

Pokud chcete ochutnat pravou „Malajsii“, pak je tu pro vás tento pokrm, který představuje dušenou rýži v kokosovém mléce, k tomu je přidáván smažený kokos, dokonce i vařená vejce, spousta zeleniny a také ryba připravovaná na kari.

Kuih

Je to jakýsi malajský desert. Asiaté jsou známí tím, že jim sladkosti nic moc neříkají. Proto není asijská kuchyně nic pro milovníky krémových dortů, šlehačkových zákusků a marcipánových kuliček. Naopak, pokud už se nějaké sladké jídlo objeví, je buď ovocné, anebo je jedná o nějakou kaši. Kuih je něco jako náš puding, je připravován z mouky, kokosového krému i strouhaného kokosu a cukru. Je to poněkud sváteční jídlo, takže je podáváno na oslavách a tradičně na přivítání Nového roku.

Autor obrázku: Bing

Char kway teow

Je velice často podávané jídlo v Malajsii. Skládá se z širokých rýžových nudlí, které jsou dušeny na sádle, se spoustou zeleniny, drůbežího masa a oblíbenými mořskými plody. Dalšími ingrediencemi jsou klobása, vejce a velice častá sójová omáčka.

Roti cant

Je malajské pečivo, respektive taková tradiční chlebová placka, která se jí s omáčkou kari, ve které je maso, zelenina a také mořské plody.

Otak-otak

Jsou zvláštní rybí koláčky, které se při přípravě dusí. Přidává se k nim rybí pasta, cibule, koření a hodně také krabí maso a krevety. Aby měly správný tvar, balí se do banánových listů a v nich se tepelně upravují.

Filed in: Jídlem a pitím