3:03 pm - Sobota Srpen 24, 0458

Německá kuchyně

Kuchyně našeho západního souseda je opravdu pestrobarevná. Nejde tak ani o přímou barevnost pokrmů, ale množství a druhy tradičních domácích jídel. I když jsou země mnohem rozsáhlejší, než je Německo, je země starého kontinentu přípravou pokrmů rozdělena na několik jednotlivých území. Tak například bavorská kuchyně je dost podobná té naší, kdežto kraj okolo Rýna, kde se výtečně daří bílému vínu, je zas ovlivněn kuchyní francouzskou.

Obecně platí, že německá kuchyně sestává z masových pokrmů. Nesmí chybět vepřové, ani hovězí, také zvěřina, drůbež, i ryby, i když převážně sladkovodní. I nějaká ta zelenina se vyskytuje, samozřejmě uzeniny, mléčné výrobky, houby nasbírané v rozsáhlých německých lesích a také obilí a jeho produkty.

V Německu se nemusíte bát hladu, dostanete vskutku velkou porci. Žádné „upejpání“. V tom je dost podobná naší české kuchyni. Hlavní jídlo se obvykle sestává z tříchodového menu, ne jako třeba ve Francii, kde sice dostanete například sedm chodů, zato pěkně titěrných.

Německo, to jsou omáčky, knedlíky, maso, zelí a sousta receptů na masové vývary a zeleninové polévky. Mastná a těžká jídla by dlouho ležela v žaludku, avšak výborně od těžkého pocitu pomůže kvalitní německé pivo (na české samozřejmě nemá), ale vaří se ve velkém a odběr je tam také řádný. Po České republice je Německo druhou zemí v žebříčku odběru piva na osobu.

Mimo pivo a porýnské víno se v Německu, konkrétně ve Frankfurtu dělá vyhlášené jablečné víno.

Autor obrázku: Gloria Cabada-Leman

Bratwurst

Nebylo by Německo bez klobásy. Toto je ta základní, německá a určená pro grilování. Dělá se z vepřového nebo hovězího masa a samozřejmě receptura se od jednotlivých krajů a výrobců liší. Masový základ je však stejný a domorodci si zakládají na tom, aby tato vyhlášená klobása plnila svoji funkci kvalitní reklamy.

Eintopf

Je jeden z nejznámějších a prakticky nejznámější německý pokrm. Jde o jídlo tzv. z jednoho hrnce, kdy vše se vaří právě v tom jednom hrnci, základem je zeleninová polévka, do které se přidávají kousky masa, klobásy, párky a další pochutiny.

Kartoffelsalat

Kdo aspoň trochu umí německy, ihned rozpoznal, že jde o bramborový salát. Samozřejmě, že opět každý kraj má vlastní recept, avšak vždy jde o vařené brambory s další zeleninou a obvykle i majonézou. Hlavní rozdíl mezi českým a německým bramborovým salátem je ten, že ten sousedský se většinou podává teplý.

Autor obrázku: Maja Dumat

Zwiebelkuchen

Je cibulový koláč. Slaný, pečený koláč se tradičně konzumuje na podzim, kdy se vyrábí burčák a vůbec je nejčastěji podává právě k vínu ve vinařských oblastech.

Frankfurtská polévka

Vyhlášenou a nezaměnitelnou je frankfurtská polévka s párkem. Sestává se z osmahlé cibulky, která se zapráší moukou a červenou sladkou paprikou. Poté se přidává masový vývar, koření i mléko a vaří se až má tu správkou chuť i hustotu. Nakonec se přidá nakrájený frankfurtský párek.

Stollen

Nejznámějším německým moučníkem je štola, která se tradičně peče na Vánoce. Je to prakticky koláč, obsahující nejen rozinky a další kandované ovoce, ale i koření. Je zvláštní tím, že je obalovaná v silné vrstvě cukru.

Käsekuchen

Což je pravý, nefalšovaný německý tvarohový koláč. Připravuje se ze sladkého těsta, kterým se vyplní forma, poté se vlije tvarohová náplň a přikryje stejným těstem. Peče se pomalu a koláč je skvělý, vláčný a nikdy ho není dost.

Filed in: Jídlem a pitím