4:26 am - Neděle Červen 25, 2017

Netradiční zelenina

Pokud už vás brambory, mrkev, petržel, rajčata či papriky v jídelníčku nebaví, zkuste jinou, netradiční zeleninu, která vám může oživit vaši již nudnou stravu a najít novou chuť.

Fenykl – upraví zažívání

Bílá bulva se zelenými řapíky a silným aroma roste hojně u železničních drah, ale pokud budete chtít tuto zeleninu ochutnat, raději volte tu, kterou můžete koupit v prodejně zeleniny. Je jistější, že nebude znečištěná. Fenykl je nenahraditelný při trávicích obtížích, odstraňuje nadýmání a napomáhá při detoxikaci. Díky tomu je vhodný při redukčních dietách.

Také uklidňuje žaludek a výrazně zmírňuje potíže s krvetvorbou. Uvolňuje bolesti při menstruaci a také posiluje imunitu. Ulevuje nemocným při kašli a dokonce i odstraňuje nepříjemný zápach z úst. Obsahuje velké množství vitamínu C, železa, draslíku a také aminokyselin. Při vaření se uvolňuje jeho typické aroma, které ne každému voní. Chuť i vůni přebijete použitím dalšího koření a hodně i ostrou chutí.

Momordika – účinná při redukční dietě

Autor obrázku: . .

Často si ji lidé pletou s klasickou okurkou. Je také zelená, podlouhlá, ale u nás se tak často nevyskytuje, vzhledem k tomu, že její domovinou jsou tropické oblasti v Americe, Africe a Asii. Na chuť je momordika velice hořká, ale zato obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny C, B1, B2 a také provitamín A, dále minerální soli, bílkoviny a alkaloidy.

Díky tomu má výrazné protizánětlivé účinky, je tak prospěšná při akutních kapénkových onemocněních, také při redukčních dietách a co je velice podstatné – poradí si s problémy s pletí. Dosahuje skvělých výsledků právě při léčbě akné. Navíc čistí krev, upravuje nejen tlak, ale i hladinu cukru v krvi. Při přípravě pokrmů se momordika krájí na plátky a několik hodin máčí ve slané vodě. Poté se nakládají, suší anebo se vaří.

Okra – klasická africká kuchyně

Podivný, hranatý lusk, který je pln slizu, ale i skvělých účinků na lidský organismus. Nejen že skvěle pomůže při redukční dietě, vzhledem k tomu, že obsahuje nepatrnou energetickou hodnotu, ale její pozitivní výsledky byly dokázány již na zažívacím ústrojí, kterému napomáhá a také při detoxikaci.

Malý, asi deset centimetrů dlouhý, hranatý lusk obsahuje uvnitř táhnoucí se sliz, který se neztrácí ani při vaření. Díky tomu je obsah používán při zahušťování omáček a jiných pokrmů. Nejčastěji se dusí spolu s rajčaty a vytváří tak zeleninovou přílohu ke klasickým africkým jídlům anebo se zapéká. Okra pochází z Afriky a je tak součástí africké kuchyně ve většině státu černého kontinentu. Hojně se pěstuje i v Indii, Turecku a Egyptě.

Topinambury – mrazuvzdorné brambory

Jde o zvláštní druh hlíznaté plodiny, dosti podobné klasickým bramborám, alespoň co se konzistence týče. Tyto podzemní hlízy jsou podlouhlé a vypadají jako zázvor. Chuť vařených topinambur je podobná oříškům, a když plody rostou, lidé si je často pletou se slunečnicí. Co je pozitivní a v čem mají oproti našim, již klasickým bramborám navrch, je jejich mrazuvzdornost. Nejvíce se pěstují v oblasti dnešní Izraele, kde jsou také určeny jako krmivo pro hospodářská zvířata, což je možná i tak trochu škoda, vzhledem k množství příznivých účinků na lidský organismus.

Častá konzumace omezuje vznik kloubních onemocnění, posiluje nervy, uklidňuje žaludek a má výrazné detoxikační účinky. Topinambury jsou ideální potravou pro diabetiky a všechny chronicky nemocné jedince.

Vigna – luštěnina pro zdravý vývoj plodu

Autor obrázku: Forest and Kim Starr

A zde je něco pro příznivce luštěnin. Pokud vás již omrzela klasická čočka, fazole anebo hrách, je tu pro vás vigna, rostlina původem z Afriky a dnes se nejvíce pěstuje v Kalifornii. Kvete krásnými žlutými a fialovými květy a z toho důvodu je pěstována i milovníky květin. Plodem je dlouhý lusk, který obsahuje tmavé kuličky.

Obsahuje velké množství bílkovin a dokonce i kyseliny listové, což je důležitý prvek pro zdravý vývoj lidského plodu. Konzumovat by ji tam měli těhotné ženy a malé děti. Pro výrazný obsah bílkovin by ji neměli vynechávat vegetariáni.

Cizrna – kvalitní náhražka masa

Pokud jsme u luštěnin, jistě nesmíme nemanout hrách beraní, či také někdy zvaný hrách císařský, oficiálně cizrna. Jde také o luštěninu s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Dalšími významnými látkami jsou železo, vápník fosfor a mastné kyseliny. Chuť cizrny je mírně oříšková a jde o hlavní surovinu k výrobě tradičního asijského pokrmu – humusu. K dostání je běžně v prodejnách potravin, jako jiné tradiční luštěniny. Před vaření se doporučuje ji nechat noc ve vodě změknout. Hodí se nejen do polévek nebo kaší, ale také salátů.

Kiwano – nesladký meloun jako osvěžení i prevence

Zvláštností tohoto plodu je, že název není původní, ale vymyslela ho firma, která kiwano dodává po celém světě, z jeho novozélandské domoviny. Alespoň tomu je nyní tak. Skutečným domovem kisna je Afrika, odkud se rozšířil po celém světě. Jde o meloun, někdy přezdívaný divoká okurka, který je oranžový a má na povrhu bodliny. Pod tuhou slupkou je zelená, želatinová hmota, která je chutí podobná jak vodnímu melounu, tak mírně i kiwi a banánu. Kiwano však není tak sladké a hodí se jak k přípravě pokrmů, tak ke konzumaci v horkých letních dnech. Obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a především vitamínu C, díky čemuž je vhodnou potravinou při nachlazení.

Filed in: Jídlem a pitím