3:13 pm - Středa Prosinec 16, 8099

Norská kuchyně

Milovníci ryb a rybích specialit najdou zalíbení v norské kuchyni. Ta je přímo rybím rájem. Důvod je jasný – Norsko je světová velmoc, co se týče rybolovu. Zdejší ryby se vyváží do celého světa, zpracovávají se, suší se, nebo konzervují.

Kromě ryb se často pracuje také se sobím a losím masem, zeleninou, hojně se jako příloha vyskytují brambory, obilné produkty a pečivo, hodně se objevují i marmelády nebo kompotované ovoce. Velice časté jsou brusinky, které mimo jiné slouží i pro vylepšení někdy i nudných chutí. Norská kuchyně je známá také tím, že koření se užívá velice zřídka. Obvykle stačí to základní – sůl a pepř, jako pravá skandinávská kuchyně, i tato obsahuje jako jednu ze základních kořenících směsí kopr a používá se tu i kardamom a kari. Ze surovin je pak nutné ještě jmenovat hnědý sýr, také kozí sýr a syrovátka.

Nebylo by férové, nezmínit se i o významných plodech, které se běžně v Norsku vyskytují. Tradiční jahody, jablka i dokonce třešně, švestky aj. nejsou pro nás ničím zvláštním. Hojně se zde daří i lesnímu ovoci. Jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny známe, ale magickým pro nás bude plod Ostružiníku morušky, což jsou malé plody, připomínající malinu s velmi nevyzrálou barvou. Vyskytují se v Norsku a to velmi vzácně. Naleziště jsou tajná a dokonce i samotní Norové si místa sami mezi sebou nesdělují.

Flatbrod

Autor obrázku: Toyni Tobekk

Je klasickým norským pečivem. V překladu znamená plochý chléb a jedná se o tenké listové a křupavé placky, podávané samotné, nebo k některým pokrmům. Dalším výhradně norským pečivem je leper, což jsou bramborové placky.

Množství ryb, které se v Norsku nachytají, jsou dále zpracovány nejen k okamžitému použití, ale také se konzervují. Zajímavým způsobem je určitě sušení ryb. Osolí se a na vysokých dřevěných konstrukcích se suší, dokud není zcela žvýkatelná. Když takovou ryby po čase vhodíme do vody, opět získá svůj původní tvar a může se připravovat. Ryby se nejvíce suší na souostroví Lofoty.

Fiskepudding

Jak už název napovídá, jedná se o rybí puding. Kousky ryb jsou povařeny ve směsi a poté nalévány do misek. Nechají se vychladnout a poté podávají. Je to jakoby taková rybí paštika.

Autor obrázku: jonasosthassel

Fiskeboller

V Norsku nesmí chybět ani další zpracování ryb, tentokrát jsou to rybí karbanátky, jež se následně smaží a podávají s kořeněnou omáčkou. V tu chvíli jde o klasické a výtečné norské jídlo.

Raspeballer

Od ryb se trochu vzdálíme a uvedeme na stůl pravé národní norské jídlo, což jsou knedlíky plněné masem a podávají se jako příloha, nejčastěji k hrachové kaši. Dají se přirovnat k našim chlupatým knedlíkům.

Zvláštní norskou pochoutkou je vařená ovčí hlava, která již při představě vyvolává odpor.

Gammalost

Není samotné jídlo, ale domácí potravina, konkrétně norský sýr, vyráběný z kyselého mléka.

Velryby

Velikou delikatesou a žádaným artiklem je velrybí maso. Tradičně z něj Norové dělají steaky. Jakby také ne, když se k tomu obrovské kusy rybího masa perfektně hodí.

Deserty

V Norsku se hodně dělají vafle a polévají se omáčkou z čerstvých lesních plodů. V cukrárně nebo kavárně si můžete objednat výtečný Eplekake med is, což je jablečný koláč s vanilkovou zmrzlinou a skořicí.

Filed in: Jídlem a pitím