4:42 am - Neděle Červen 25, 2017

Paella španělská pochoutka

Autor obrázku: Eli Christman

K jedné z nejlahodnějších kuchyní světa patří bez pochyby ta španělská, která nabízí nejen ráj pro chuťové pohárky, ale také rozmanitost mezi jednotlivými regiony. Nejen španělské dějiny, ale také její kuchyně je ovlivněna rovněž jednotlivými kulturami, které na Pyrenejském poloostrově pobývaly. Je tedy více než jasné, že Arabové i Židé, ale i zámořské objevy zanechali ve španělské kuchyni zřetelné stopy. Španělskou kuchyni však výrazně ovlivnila také její geografická poloha. Na severu je to zejména vliv francouzské kuchyně. Také v jednotlivých regionech existují určité rozdíly.

Valencie se může pochlubit lahůdkou, jenž nese název paella. Ti, kdo již měli možnost navštívit Španělsko a ochutnat toto jídlo, ví, že se jedná o opravdovou pochoutku. Recept na paellu najdete také na internetových stránkách www.spanelskerecepty.cz/spanelske-recepty/typicka-valencijska-paella/.

Paella představuje typický španělský pokrm, který se připravuje z rýže. Recept se dále skládá z kuřecího a králičího masa. Dále by v paelle neměly chybět olivový olej, pravý šafrán a zelenina. Neodolatelnou chuť paelle dodávají mimo jiné také rajčata, bílé fazole a rozmarýn.

Název paella pochází od speciální pánve se dvěma držadly, na které se tato pochoutka připravuje. Kromě typické valencijské paelly se můžeme ve Španělská setkat také s paellou s mořskými plody či paellou mix. Recepty online nenabízí však pouze recepty na paellu, ale také spoustu jiných možností k přípravě jídla. Ochutnejte proto například recept měsíce karbanátky v andaluském stylu.

Filed in: Jídlem a pitím