7:39 pm - Úterý Září 19, 2017

Peruánská kuchyně

Jižní Amerika je pro nás jistě zajímavou lokalitou. Temperamentní národy, živá hudba, zvučné rytmy, bravy, slunce a svoboda. Asi tak působí na našince jih amerického kontinentu. Exotickou zemí je samozřejmě Peru, už jen díky řadě, pro nás neznámých plodin.

Mezi základní suroviny peruánského vaření patří: brambory, obiloviny, také všemocná rajčata, nebyla by to Amerika bez kukuřice, dýní, kakaa, také fazolí, oblíbené je i avokádo, šťavnaté mango, citrusové plody, hodně i banány, které tu rostou asi jako u nás jablka a mnoho dalších plodin. U přímořské země se samo nabízí použití ryb v tradiční kuchyni a Peru v tomto není výjimkou. Mimo ryby a mořské plody se zde hodně vaří hovězí (jak jinak v Jižní Americe), také kuřecí a dokonce i maso lamy.

Stravovací zvyky Peruánců

Horká, až žhavá Jižní Amerika chutě k jídlu během dne spíše potlačuje. Proto tokový klasický peruánský den, co se jídla týče, vypadá dost bídně. Téměř žádná snídaně, a když už, jsou na talíři kousky ovoce, pečivo a v pití ovocné džusy. Někdy i káva, čaj a oblíbené je zde pití čokolády.

Oběd už vypadá o něco lépe. Tradičně se skládá z několika chodů. První je zeleninový salát, jako předkrm, na řadu přichází polévka a hlavní chod má ve svém scénáři rybu, hovězí nebo drůbeží maso a vše se spoustou zeleniny. Jako příloha je servírovaná oblíbená rýže či domácí brambory.

Večeře se dosti podobá obědu, tedy konzumace několika jídel, chodů, a zvykem je večeřet pozdě večer. Není proto divu, že ráno nemají Peruánci hlad a spokojí se s kávou a kouskem oblíbeného ovoce.

Pokud hovoříme o peruánské kuchyni, nesmíme zapomenout na koření. Horké, tropické počasí s vysokými teplotami otupuje chutě. Proto pro zvýraznění je nutno použít koření. Zde se jím opravdu nešetří. Hodně se používá bazalka, máta, dobromysl nebo petržel. Peruánským kořením je aji, což je kořen, který dodává tradičním peruánským jídlům specifickou chuť a vůni.

Autor obrázku: Yusuke Kawasaki

Cebiche

Jedno z klasických peruánských jídel se připravuje z nakrájených ryb, ochutí se česnekem, solí a pepřem, přidá se chilli paprička a šťáva z limetek. Nakonec se přidávají plátky cibule a tepelně upravený pokrm se podává běžně na hlávkovém salátu s vařenou kukuřicí a sladkými brambory.

Smažená morčátka

Pro někoho zajímavost, pro jiné tak trochu extrém. Zvláště pro milovníky a chovatele těchto domácích zvířat. Vykuchané morče se osolí, opepří a posype kmínem, obalí se v mouce a na rozpálené pánvi osmaží dozlatova. Podávají se se salátem z rajčat a vařenými brambory.

Lomo Saltado

Autor obrázku: ShashiBellamkonda

Je hovězí steak podávaný na osmahlé cibulce a brambory a rajčaty. Jako příloha je rýže a jde o peruánskou klasiku, takže jej najdete v každé běžné peruánské restauraci.

Sopa a le Criolla

Peruánská polévka s hovězím masem, zeleninou, mlékem a vejci. Většinou se hodně koření, takže je i dost pikantní.

V Peru jsou často podávány mořské plody a velice jsou oblíbené chobotnice i robotničky. Připravují se se zeleninou a černými olivami. Jsou opravdu výtečné.

Roláda s mléčným karamelem

Pokud požadujete nějakou sladkou tečku, pak pro vás bude jistě příjemným překvapením roláda s mléčným karamelem a vanilkovou zmrzlinou. Je to něco jako palačinky, akorát pečené a plněné tekutým karamelem. Vanilková zmrzlina vše výtečně dochutí a osvěží.

Filed in: Jídlem a pitím