8:30 pm - Úterý Listopad 21, 2017

Řecká kuchyně

Modrá barva moře a bílá jako symbol bílého, slunečného dne. To je malebné Řecko, země opředena nejen řadou legend, ale také dávné historie. Když se vydáte na dovolenou do Řecka, vše vám přijde zpomalené, líbezné a skvělé.

Řecká kuchyně je dost ovlivněna jednak tureckou, tak také orientální. Používá se hodně olivového oleje, zeleniny, jako jsou rajčata, olivy, papriky nebo lilek, dále ryby, mořské plody, česnek, bazalka, koriandr, rozmarýn či kopr. Hodně jsou také používány snad všechny druhy ořechů.

Pokud Řek jí, jídlo si vychutnává. Žádné naházení rychle do sebe, jak jsme u nás zvyklí. Je pravdou, že přes horký letní den toho moc nesní, pravé hody začínají až večer a místní obyvatelé jsou schopni u jídla posedět i několik hodin.

Pita

Jde o tradiční řecký chléb, nebo spíše placku. Bílé kulaté pečivo je hojně podáváno se sýrem a jaka častý předkrm nebo příloha.

Autor obrázku: Alex „Skud“ Bayley

Tzatziki

Salát, který výtečně osvěží a zalahodí při horkých dnech. Jde o směs okurek, česneku a řeckého jogurtu. Přidává se i olivový olej a sůl podle chuti.

Dolmades

Jsou plněné vinné listy. Velice specifické řecké jídlo. Jistě stojí za vyzkoušení. Vinné listy jsou plněny směsí z uvařené rýže, ochucenou koprem a dalším kořením. Někdy se listy plní zeleninou nebo i masem.

Musaka

Zapečené jídlo, kde se vrství řada surovin. Základ tvoří vrstva lilku, nebo cuket, mletým jehněčím masem a bešamelem. Přidávány jsou i vrstvy brambor, rajčat anebo jiné zeleniny. Musaka se připravuje na celém Balkáně, ale skutečnou domovinou je právě Řecko.

Gyros

Pro milovníky masa je zde gyros, což je opékané maso, postupně seřezávané a vládáno do pity spolu se zeleninou.

Autor obrázku: Geoff Peters

Souvlaki

Jde o obdobu gyrosu a také nám známého špízu. Kousky opékaného masa jsou nabodnuty na jehlici a podávají se jak se zeleninovou oblohou, tak řeckým pečivem, pitou.

Baklava

A zde je něco pro milovníky sladkého. Jde o tradiční a vyhlášený řecký desert, složený z vrstvy těsta, směsi oříšků a medu, skořicí a dalších ingrediencí.

Pití

Když se dobře člověk nají, je potřeba stravu i dobře spláchnout. Mimo řecká vína existují i tradiční řecké nápoje, kterou jsou pro tuto jihovýchodní evropskou zemi typické.

Retsina

Jde o víno s chutí pryskyřice. Vzniklo zcela náhodou a to v době, kdy řecké země obléhali Turkové. Těm se nelíbilo, že místní obyvatelstvo holduje vínu a tak nařídili, aby všichni výrobci vína měli vnitřek sudu pomazaný pryskyřicí. Jenže Řekům zachutnal i tento nápoj a dnes jde o jeden z nejčastějších suvenýrů z Řecka

Ouzo

Podobně je na tom i Ouzo, což je destilát z vína, se silnou chutí fenyklu, anýzu, koriandru a hřebíčku. Je bezbarvé a obsahuje téměř padesát procent alkoholu.

Metaxa

Slavná Metaxa je taktéž destilát z vína, který několik let zraje v sudech, poté se přidávají další suroviny, které vytváří klasickou chuť tohoto alkoholického nápoje.

Filed in: Jídlem a pitím