9:39 am - Sobota Listopad 18, 2017

Začala jablečná sezóna, všude dozrává spousta jablek a je potřeba všechny je zpracovat. Jako ideální varianta je jeví jablečný závin neboli štrúdl.

Ingredience:

  • půl kila hladké mouky
  • dvě vejce
  • vřelou vodu
  • troška soli
  • cukr krupice
  • skořicový cukr
  • polévková lžíce octa
  • polévková lžíce oleje
  • strouhanka
  • nastrouhaná jablka
  • máslo -10 dkg
  • ořechy,mák,kokos –přidáváme do jablek kdo co rád

Postup:

Prosátou mouku vsypeme do misky, rozklepneme dvě vejce, přidáme lžíci octa a lžíci oleje, trošku přisolíme, přisladíme a vše zalijeme vodou, která se právě vařila.

Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout, ale nedáváme jej do ledničky.

Oloupeme si jablka, nastrouháme je, vymažeme si plech a dáme rozehřát troubu.

Rychlý jablečný závin - receptVál lehce pomoučníme, můžeme si pomoučnit i váleček na těsto. Vyválíme si tenké placky – z tohoto množství by vám to mělo vyjít na dvě placky – poklademe jablky a nyní záleží na vás. Můžete sypat kokos, rozinky, mák – jak vám co chutná. Můžete jablka posypat jen skořicovým cukrem a cukrem krupicí nebo moučkou.

Nechte si rozpustit máslo, pomocí polévkové lžíce celou placku máslem pokropte. Můžete se dát do zavinování. Nebojte se, půjde to. Pěkně umístěte na plech a dejte se do druhé placky.

Záviny pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, po chvíli teplotu snižte.

Nechte si chutnat!

autor: Hana Augustová
obrázky: DevianArt.com
Filed in: Jídlem a pitím