10:30 pm - Pondělí Srpen 21, 2017

Sbírejte houby a připravte si z nich vynikající pokrmy

U nás je houbařů hodně. Ne však všichni znají většinu hub, a tak každoročně je dost lidí, kteří se houbami otráví. Vzniká to tím, že snědí houbu, která není jedlá, ale může se to stát i nesprávnou úpravou. Kdo sbírá houby s atlasem v ruce, musí pamatovat na to, že fotografie nemusí být vždy přesná, a určitě je třeba pamatovat na to, že barva hub je během růstu proměnlivá.

Houby nikdy neurčujeme podle jediného znaku. Vždy je potřeba sbírat podle více znaků. Je potřeba sbírat houby, které dobře známe, a tím nebudeme riskovat, že se otrávíme, nebo budeme mít zdravotní potíže. Každý houbař by měl dobře znát ty nejjedovatější houby, které samozřejmě nesbírá. K přípravě pokrmů si vybíráme zdravé a mladé houby. Pokud se chystáme houby konzervovat, tak tam to platí dvojnásob. Při sběru hub, určitě nepoužíváme igelitové tašky. Stále je v lesích vidět, že je lidé používají. Velmi tím riskují, že se houby zapaří a mohou způsobit zdravotní potíže.

Nejlepší je sběr hub do proutěného košíku. Je lepší, když si nasbírané houby očistíme hned v lese. Hlavně slizáky a klouzky. Ty by nám v košíku umazaly další houby. Houby můžeme doma spotřebovat v nějakém pokrmu, nebo je můžeme i usušit. Houby nakrájíme na tenké plátky a sušíme tak dlouho, pokud se snadno nezlámou. Sušíme je v jedné vrstvě. Dříve se sušily i tak, že se plátky hub navlékly na nit,a nechaly se tak usušit.

V dnešní době se používají elektrické sušičky. Dají se i zmrazit. Zmražené je můžeme používat do příštího roku. Před přípravou pokrmu houby nerozmrazujeme. Sušené houby přidáváme do polévek a omáček. Ze zmrazených připravíme jakýkoliv pokrm.

Receptů z hub je mnoho 

Smaženice z hub je snadný recept. Na omastku zpěníme cibuli, přidáme trochu kmínu, pepře a soli. Přidáme očištěné houby nakrájené na plátky. Asi patnáct minut podusíme. Vmícháme vejce. Množství se řídí tím, kolik je hub. Na dvě porce stačí dvě vejce. Většinou se ke smaženici podává chleba, ale mohou být i brambory.

Velice chutné a také zdravé jsou pokrmy z hlívy ústřičné. U hlívy je prokázáno, že má v medicíně svoje oprávněné místo. Již v dávných dobách se používala v Číně k léčení různých neduhů.

Výborná je z ní držková polévka. Na sádle nebo másle zpěníme dvě cibule, dáme nakrájenou Hlívu ústřičnou, přidáme sůl, pepř a červenou papriku. Zamícháme, a aby nám paprika nezhořkla, zalijeme hned vodou. Přidáme rozmačkaný česnek a kostku hovězího bujonu. Vaříme tak dlouho, pokud hlíva nezměkne. Mezi tím si připravíme jíšku, kterou nakonec přidáme spolu s majoránkou. Kdo má rád ostřejší polévku, může přidat ještě trochu pálivé papriky. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat. K polévce dáme pečivo.

Výborný je i recept na vepřové kari kostky s hlívou ústřičnou. Nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme půl kila nakrájené vepřové plece a zároveň i čtyřicet dkg hlívy nakrájené na kousky. Dáme sůl, pepř, kari a kmín. Vše restujeme, potom zalijeme vodou a necháme dusit do měkka. Do smetany vmícháme hladkou mouku, nalijeme k masu, a po chvilce vaření máme pokrm hotový. Jako přílohu si může dát každý co má rád. Hodí se k těstovinám, rýži, bramborám i knedlíkům. 

Oblíbené recepty z hub 

Houbové řízečky jsou vynikající. Jsou jednoduché, zvládnou to i děti. Vybíráme hlavičky hub. Když jsou příliš silné, tak je překrojíme. Obalíme je v trojobalu. Osmažíme z obou stran a je hotovo. Jako příloha mohou být třeba brambory, hranolky i krokety. Houbové karbanátky také nemají chybu.

Na rozehřátém másle zpěníme dvě cibule a nakrájené dva stroužky česneku. Přidáme půl kila nakrájených hub a dusíme do měkka. Necháme vychladnout a přidáme nastrouhané a uvařené dvě větší brambory, přidáme sůl, pepř, posypeme červenou paprikou, přidáme dvě vejce a vše promícháme. Ze směsi uděláme karbanátky, které posypeme strouhankou. Dáme na pekáček s trochou oleje. Po uplynutí 25 minut je vyndáme. Příloha, která se k nim hodí je chleba anebo brambory. Budou všem chutnat.

Filed in: Jídlem a pitím