3:44 pm - Středa Září 20, 2017

Skotská kuchyně

Dudy, kilty anebo whisky. To vše jsou symboly jedné z anglických zemí – Skotska. Vlastní vlajka, vlastní, hrdý národ i sáhodlouhá historie. To vše je Skotsko a stejně, jako má vlastní národní symboly, má i vlastní a typickou kuchyni.

Protože se jedná o poměrně studenější krajinu, ve srovnání s teplým Středomořím, je Skotsko chladnou krajinou, kde se ne všem plodinám daří a z toho samozřejmě opět plynou další důsledky, která značí, že tradiční kuchyně obsahuje především obiloviny, brambory, kořenovou zeleninu a hory masa i ryb.

Autor obrázku: Edinburgh Blog

Haggis

Národním jídlem hrdých Skotů, ze kterého si jiné národy někdy dělají srandu a tvoří vtipy. Tvoří jej játra, srdce i dokonce plíce ovce, které se krájí na malé kousky, nebo melou a smíchávají se s ovesnými vločkami, krájenou cibulí a kořením a vše se dávkuje do ovčího žaludku. V něm se hodinu vaří a poté podává s bramborovou kaší, či u nás známými šťouchanými brambory. Může se také podávat s kaší z tuřína, anebo jinými zeleninovými přílohami.

Ovesná kaše

Skoti jsou milovníci ovesných vloček. Často je přidávají do řady jídel, ale nejčastěji je mají ráno na snídani. Jemné, resp. pomleté ovesné vločky se smíchají s mlékem, cukrem a trochou soli, povaří a až je hmota lepivá, kaše se podává. Původně se dělala pouze na slano, dnes je běžnější příprava právě s cukrem. Kaše je tak vyhlášená, že po celém anglickém království se prodává hotová směs pod názvem „skotská ovesná kaše“.

Autor obrázku: Edinburgh Blog x-

Scotch pie

Malé slané koláčky, které se plní různou směsí, nejčastěji však mletým jehněčím masem.

Skirlie

Je tradiční masová nádivka z mletého drůbežího masa, přidaných ovesných vloček, cibule a koření. Podává se běžně k bramborové kaši.

Rumbledethumps

Kdo už by se přejedl masa, anebo je prostě a jednoduše vegetarián, ten by mohl nalézt zalíbení v pokrmu, připraveného ze šťouchaných brambor, zelí, i cibule, vše se jednoduše okoření a v zapékací míse peče dozlatova.

Clapshot

Skoti nedají holt dopustit na bramborovou kaši. Do rozmačkaných brambor přidají máslo, někdy i sádlo, vše osolí, opeří a podávají k masitým pokrmům anebo dost často také k ovesným plackám – oatcake.

Stovies

Skoti rádi konzumují pomačkané vařené brambory, nebo bramborovou kaši, do které přidávají kousky masa a někdy i zeleniny. To je kupříkladu Stovies, kde základní ingrediencí, mimo brambor a masa je cibule.

Scotch broth

Není nic jiného, než vývar ze skopového masa, do kterého se přidávají takové suroviny, jako čočka, hrách, a kořenová zelenina.

Cullen skink

Je další tradiční skotskou polévkou. Tato je připravená z uzené tresky, cibule, samozřejmě brambor a smetany.

Autor obrázku: Nick Webb

Cranachan

Je typickým skotským desertem. A že dělá své zemí skutečnou reklamu, svědčí už jen jeho složení. Ovesné vločky se namočí do pravé skotské whisky spolu se smetanou a malinami, vše se nechá uležet a potom podává.

Clootie dumpling

Je výtečný ovocný puding s celými rozinkami a rybízem. Zvláštností je jeho vaření v kusu látky.

Shortbread

Kdo navštíví Skotsko a neochutná tradiční a naprosto ohromující skotské sušenky Shortbread, ten udělá velkou chybu. Máslové sušenky jsou sice kalorickou bombou, ale jejich chuť nikde jinde nenajdete. Vezmete si jeden kousek, bude chtít další a další. Nakonec spořádáte celé balení, ale budete mít příjemný a blažený pocit.

Filed in: Jídlem a pitím