3:03 pm - Úterý Srpen 24, 0240

Slovenská kuchyně

Pojďme se podívat tam, kde to známe a kde nám rozumí zcela určitě – k východním sousedům, na Slovensko. I když jsme po léta byly jeden stát, i tato krajina má svá tradiční jídla, kterými obohacuje nejednu slovenskou kuchařku.

To, co se v dané lokalitě konzumuje, vychází také z plodin, které se pěstují a dalších možných surovin. Protože kraj Slovenského státu nabízí ideální podmínky pro pastevectví, v hojném počtu se zde chovaly ovce, z nichž bylo mléko pro výrobu mléčných výrobků, a další významnou surovinou ve slovenské kuchyni jsou brambory.

Hodně se konzumuje podmáslí, máslo, mléko, tvaroh, sýry, smetana. Mimo zmíněné brambory jsou dalšími důležitými složkami slovenské kuchyně koření paprika, majoránka a česnek. Velkou úlohu hraje i známý ovčí sýr brynza, bez kterého by se stěží obešly známé halušky.

Slovenská kuchyně je spíše chudá, maso se mnoho nevyskytuje, jídla jsou prostá, ale také chutná a vydatná.

Autor obrázku: Sam Beckwith

Halušky

Snad nejslavnější slovenské jídlo halušky je současně i jídlem národním. Jedná se o malé kousky z bramborového těsta, které jsou vařené a podávané s opékanou slaninou a sýrem brynzou. Někdy jsou připravovány pouze z mouky.

Kapustnica

Je to tradiční slovenská polévka, kde hlavní ingrediencí je zelí, klobása, někdy také houby a dokonce i švestkami. Ty se ale většinou přidávají pouze o štědrovečerní večeři a tato tradiční polévka se podává i na svatbách, obvykle při večeři, aby prý hostům dodala síly.

Živáň

Někdy zvaný jako živáňka je maso, často napíchané na jehlicích, kde se mísí cibule, také slanina, brambory a klobása. Vše je zabalené v alobalu a pečené na ohni, respektive v popelu pod ohněm v ohništi.

Demikát

Je polévka z brynzy, která se smíchá s nakrájenou cibulí, zalije se vodou z vařených halušek, tzv. haluškovicí, okoření paprikou, kmínem a pepřem, vše se dokonale promíchá a poté podává s chlebem opraženým na sádle a posypaný pažitkou.

Pirohy

Jsou to kousky z bramborového těsta plněné tvarohem nebo povidly. Někdy se objevuje i slaná varianta a to naplnění zelím s klobásou, avšak původní receptura je jasná. Bramborové těsto se vyválí, vykrajují se z něj kousky, které se plní nádivkou z povidel nebo tvarohu, zabalí se a vaří ve vodě. Podávají se s osmahlou strouhankou, posypané skořicí a moučkovým cukrem.

Autor obrázku: Ruocaled

Bramboráky

Bramboráky jsou tradičním jídlem většiny slovanských a germánských národů. Mají dlouhou historii a není nutno je více představovat. Bramborové těsto, kde hlavní úlohu hraje také majoránka a česnek se smaží dozlatova a ihned podávají.

Žemlovka

Sladký pokrm, který je tradičně připravován i v českých zemích. Připravuje se ze staršího pečiva namáčeného v mléce, poté kladeného do zapékací misky spolu s nastrouhanými jablky a vyšlehaným sněhem z bílků. Jablka se sladí, ochucují skořicí a vše se peče v troubě dozlatova.

Lokše

V některých místech ČR jsou lokše známy jako nudle do polévky, ale ve skutečnosti jde o bramborové placky, někdy zvané přesňáky. Z jednoduchého bramborového těsta se vypracují placky, které se maží a podávají se většinou se zelím či nasladko, potřené povidly.

Parené buchty

Což jsou klasické plnění knedlíky. Těsto opět z brambor se naplní masovou směsí, nejčastěji uzeným masem, poté se zabalí a vaří ve vroucí vodě. Známá je i varianta sladkých knedlíků, kdy se dovnitř dávají meruňky či švestky.

Filed in: Jídlem a pitím