9:37 am - Sobota Listopad 18, 2017

Švédská kuchyně

I když se o tradičních pokrmech ze severu často nehovoří, alespoň co se našich končin týče, to neznamená, že by se měla tato kuchyně opomíjet. Vždy platí pravidlo, že každý kraj čerpá ze surovin, jím dostupných. A tak nejinak je to se Švédskem, zemí, kde ryby mají hlavní podíl na stravě, stejně tak masa (i sobí) a sousta zeleniny a ovoce.

Snídaně ve Švédsku byly inspirací pro řadu hotelů po celém světě se svým tzv. švédským stolem. Již podle názvu musí být každému známo, že bohatě a pestře prostřený stůl, kde si každý bere to, na co má chuť, a v jakém množství chce, pochází právě z této severské země. Takto se běžně dělají snídaně a nápad se stolování se proslavil, aniž by nějak zvlášť chtěl.

Nutno si povšimnout, že snídaně ve Švédsku jsou pestré a obsahují skutečně mnoho jídla, což dodává potřebnou sílu na celý den a přispívá ke zdravému způsobu života. Obědy jsou poměrně jednoduché, často i studené a složené z jednoho chodu. Polévka se nepřipravuje.

To hlavním jídlem je večeře, tedy čas, kdy se celá rodina schází doma, společně stoluje. Podávají se husté polévky, pokrmy z ryb, masa se zeleninou a mnoho dalšího na závěr, pro dobré trávení se podává ovoce.

Protože se v severských zemích příliš koření nedaří, je tato kuchyně spíše mdlá, jemná. Zato soli je zde dostatek a proto se i vyváží do světa. Díky tomu vznikl i slaneček, který byl exportován po téměř celém světě již v šestnáctém století.

Švédové jsou mistři v přípravě lososa nebo mořských pstruhů. Jídla doplňují omáčkami, ochucené jediným kořením, kterému se zde daří a to kopru. Často servírované maso je jelení anebo sobí, z něhož se většinou připravuje ragú. Ve Švédsku se daří houbám, což se projevuje i v kuchyni.

Autor obrázku: Kim Ahlström

Pytt-i-panna

Je poměrně běžné švédské jídlo a jde o bramborové kostky, jež jsou osmažené se šunkou.

Masové kuličky

Ze zvěřiny, sobího masa či jiného, červeného masa se připravují tradiční masové kuličky, podávané s omáčkou. Někdy se objevují i karbanátky.

Hrachová polévka

Jakousi tradiční severskou polévkou je švédská hrachovka, kterou konzumují rodiny každý čtvrtek.

Jablečný koláč

Národním koláčem lze určit jablečný koláč, který se připravuje z těsta, kde namísto mouky je použita strouhanka a plní se nastrouhanými jablky. Koláč je tak vláčný a napovrch křupavý.

Blodpudding

Neboli krvavý puding, což nejspíš nevyvolává zrovna erupce chuťových pohárků, ale pokrm stojí za to ochutnat. Vepřová krev, mléko, špek, mouka, nějaké koření a cibule tvoří základ receptu. V jiných oblastech se také receptura může lišit. Vzniklá hmota se peče ve vodní lázni v troubě a poté se ztuhlá krájí na plátky a podává s brambory a brusinkovou omáčkou.

Pannkaka

Jsou tradiční a běžné palačinky. Ve Švédsku jsou připravovány každý čtvrtek jako doplněk ke hrachové polévce.

Autor obrázku: Andreas Ivarsson

Prinsesstårta

Princeznin dort by se mu říkalo u nás a jde o dort, kde hlavní úlohu má vanilkový krém, který tvoří většinu dortu a poznávacím znamením je zelená barva dortu, neboť povrch je potažen zeleným marcipánem.

No a samozřejmě bylo by nečestné nezmínit se o korýších a plodech moře, kterou jsou velice častou surovinou v kuchyních severského Švédska.

Filed in: Jídlem a pitím