3:13 pm - Pátek Prosinec 15, 4699

Švýcarská kuchyně

Bohaté Švýcarsko, alpská krajina, kvalitní mléko, výtečná čokoláda a mnoho dalšího. Malá země ve středu Evropy je symbolem té nejvyšší kvality a vysoké životní úrovně. A jiná nebude ani kuchyně, která se nám nyní představuje.

Autor obrázku: Ben Ramirez

Švýcaři si hodně vzali z okolních zemí, inspiraci našli jak v Německu, tak sousední Francii, ale i Itálii. Nejvíce se zde připravuje maso hovězí (o čem svědčí alpské pastviny, kde se pase především skot), dále se zde hodně připravují ryby, z nich nejvíce pstruh a okoun. Často se zde také setkáme se zvěřinou a hojně jsou konzumovány místní kvalitní uzeniny.

Při přípravě pokrmů se také často používá mléko a mléčné výrobky, jako smetana, tvaroh a jogurty. Bohaté je i použití brambor a spousta zeleniny i ovoce.

No a nesmíme zapomenout na super kvalitní švýcarský sýr, z nich je pak králem sýr Emmental a Gruyére. Děravý Emmental, který známe i u nás je slabým odvarem toho tradičního, švýcarského. Fanoušci sýrů budou jistě velice příjemně překvapeni.

Fondue

Národní specialita, která zaznamenala úspěch již po celém světě. V kotlíku nad plamenem svíčky se roztaví několik druhů švýcarských sýrů spolu s bílým vínem a někdy se přidává i třešňovice. V této roztavené směsi se namáčí kousky bílého chleba, které se nabodávají na jehlici. Někdy se namáčí i kousky opečeného masa anebo zelenina.

Důležité při tomto pokrmu je to, že jej konzumuje několik strávníků zároveň a jde spíše o jakousi společenskou událost, při které není ani tak důležité co nejrychleji zaplnit vlastní žaludek, jak si pohovořit, a pobavit. Fondue se zapíjí buďto bílým vínem, popřípadě nějakým likérem. Nikdy ne vodou, protože jsou z toho pak bolesti břicha.

Raclette

Oblíbeným pokrmem zejména alpských oblastí je grilovaný sýr, který se podává s bramborami pečenými ve slupce, nakládanými okurkami a cibulkami. I zde se na pití doporučuje bílé víno, které podporuje zdravé trávení.

Autor obrázku: Rool Paap

Rösti

Je národní jídlem Švýcarska a představuje nastrouhané nebo na jemno nakrájené brambory, ze kterých se dělá placka a ta se smaží. Běžně jsou k dostání již hotové a připravené ke smažení v prodejnách potravin. Nejčastěji se k nim podává pravá šunka, smažené vejce a roztavený švýcarský sýr.

Zürcher Geschnetzeltes

Švýcarské telecí, dušené spolu s cibulkou, houbami a vše přelité bílým vínem a smetanou. Podává se s rösti anebo vařenými bramborami.

Cervelat

Pro milovníky uzenin je zde jedna, tradiční a výtečná. Receptura obsahuje velké množství hovězího a vepřového masa, a jako přídavek pro spojení je zde slanina a vepřová kůže. Směs se plní do hovězích střev, udí a poté ještě vaří. Je výtečná a je tradičním pokrmem o státním svátku 1. srpna.

Müsli

Známe je všichni a často bývá součástí naší snídaně a jedí ho lidé, kteří chtějí být zejména zdraví. Vymyslel ho švýcarský lékař, který věděl, co lidé musí jíst, aby se zbavili neduhů vlastního zdraví, tak jim ho začal servírovat jako zázračnou stravu. Pokrm bohatý na vlákninu a řadu důležitých prvků nejen přispěl ke zdraví, ale i chutnal. Ovesné vločky s kopou ovoce (dříve i zeleniny), oříšků a zalité mlékem zbavil tolika lidí chronických chorob.

Apfelstrudel

Z dob habsburské říše se dochoval jako jeden z národních pokrmů tradiční jablečný závin. Běžně je k dostání v restauracích, ale i kavárnách a cukrárnách.

Filed in: Jídlem a pitím