12:02 pm - Středa Prosinec 13, 2017

Tiramisu 5x jinak!

Oblíbeným italským dezertem potěšíte každého mlsouna. A je přitom jedno, zda je horké léto nebo sychravý podzim. Vyzkoušejte následující klasické i netradiční varianty a vyberte si tu nej!

Pravé italské tiramisu

Nesmrtelná klasika, která je velice jednoduchá, ale získá si každého milovníka lehkých dezertů!

Pro 5 osob budete potřebovat:

  • 250 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 200 g cukrářských piškotů
  • šálek silného espresa
  • lžíci mandlového likéru
  • kakao na poprášení

Uvařte si silnou kávu a vmíchejte do ní mandlový likér. Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté ručně metličkou vmíchejte mascarpone (nepoužívejte mixér, krém by byl zbytečně napěněný a řídký!). Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do krému.

Poháry nebo skleničky vyskládejte vrstvou nalámaných cukrářských piškotů, které velmi krátce namočíte do kávy s likérem. Na ně navrstvěte krém a postup opakujte, dokud nespotřebujete piškoty i krém. Poslední vrstvu krému bohatě posypte kakaem a dejte vychladit do lednice.

Karamelové tiramisu

Rychlý karamelový dezert, když Vás honí mlsná nebo zazvoní nečekaná návštěva.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 200 g hotového piškotového těsta
  • šálek silného espresa
  • lžíci likéru Baileys
  • 240 g karamelového kondenzovaného mléka
  • 180 ml smetany ke šlehání

Uvařte kávu a smíchejte ji s likérem. Z piškotového korpusu vykrojte osm koleček, čtyři z nich rozmístěte na dno skleniček nebo pohárků a pokapejte je polovinou kávy s likérem. Na každé piškotové kolečko přidejte lžíci karamelového kondenzovaného mléka a ušlehané smetany. Přiklopte dalším piškotovým kolečkem, pokapejte kávou s likérem, polijte zbytkem karamelového mléka a ozdobte šlehačkou.

Skořicové tiramisu

Nevšedně vrstvený nadýchaný pohár, co voní skořicí se jen rozplyne na jazyku.

Pro 6 osob budete potřebovat:

  • 24 cukrářských piškotů
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g mascarpone
  • šálek silného espresa
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžičky skořice

Piškoty nadrťte nebo rozmixujte v mixéru. Smíchejte mascarpone s cukrem, kávou a vanilkovou esencí v hladký krém. Na dno skleniček vsypte lžící rozmixovaných piškotů a přidejte lžíci krému. Tento postup opakujte do spotřebování všech surovin. Dejte chladit do lednice minimálně na tři hodiny a před servírováním povrch posypte popraškem kakaa se skořicí.

Vrstvený tiramisu pohár

Jednoduchý a rychlý dezert je hotový raz dva, ale vzpomínat na něj budete ještě dlouho.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 200 g hotového kakaového piškotového těsta
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 70 g moučkového cukru
  • 180 ml espresa
  • kakao na ozdobu

Smetanu vyšlehejte s cukrem a 60 ml kávy dotuha. Z kakaového piškotového korpusu vykrojte osm koleček, čtyři z nich rozmístěte na dno skleniček nebo pohárků a pokapejte je polovinou kávy. Na ně dejte polovinu kávové šlehačky, přiklopte dalším piškotovým kolečkem, pokapejte kávou a ozdobte zbylou kávovou šlehačkou. Poprašte kakaem a podávejte.

Višňové tiramisu

Klasika, které višně v rumu dodají šťavnatý a nevšední šmrnc!

Pro 6 osob budete potřebovat:

  • 250 g cukrářských piškotů
  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • šálek silného espresa
  • 400 ml sklenici višní v rumu
  • kakao na ozdobu

Višně slijte a vypeckujte a rum z višní dle chuti přidejte do uvařeného espresa. V míse smíchejte mascarpone s cukrem a zakysanou smetanou a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Připravte si skleněnou nebo porcelánovou obdélníkovou mísu a vyskládejte ji piškoty rychle namočenými do kávy s rumem. Na vrstvu piškotů rozetřete připravený krém a na ně vyskládejte okapané višně. Pokračujte druhou vrstvou piškotů, kterou následně překryjete zbývajícím krémem. Povrch bohatě posypte kakaem a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.

Filed in: Jídlem a pitím