7:47 pm - Úterý Září 19, 2017

Ukrajinská kuchyně

Ukrajinská kuchyně by se dala charakterizovat jako přechod od naší, české kuchyně k ruské. Hodně zde konzumují to, co si sami vypěstovali, následně plodiny zavařují a jinak konzervují. Oblíbené jsou zavařeniny ovoce, ale velký úspěch slaví i okurky nakladačky.

Zalesněná krajina dává obyvatelům Ukrajiny spousty hub, lesního ovoce, ale také zvěřiny, která je v těchto krajích velice oblíbená. Rozvětvené vodstvo zas nabízí mnoho ryb, které se běžně v kuchyních připravují a poté s chutí konzumují, asi jako kaviár.

Když už se na Ukrajině objevíte a chcete se v místní restauraci najíst, nebude vás to stát nějak zvlášť horentní sumu, ale nutné je počítat s tím, že většinu jídel z jídelního lístku nebudou mít. Je to jakýsi jejich národní sport, kdy se na jídelní lístek vypíší snad všechny pokrmy, které našinec zná, či je kuchař schopný uvařit, ale v praxi, kdy chce pokrm připravit, zjišťuje, že holt potřebné suroviny nemá.

Boršč

Pravý ukrajinský boršč je přímo národním jídlem. Základem je masový vývar, ve kterém se vaří červená řepa, až je změklá, přidávají se další suroviny, jako zelí, cibule, brambory, a další. Pokud vás budou chtít místní obyvatelé dobře pohostit, podávají vám boršč spolu se zakysanou smetanou.

Autor obrázku: MariyaZ

Deruny

Velice dobré, chutné a voňavé ukrajinské bramboráky, které se před servírováním mažou kysanou smetanou nebo tvarohem.

Pirožki

Běžně se připravuje pokrm, který je znám také v jiných oblastech. Zde je základem kynuté těsto, které se plní masem, zelím, houbami, vejci, bramborami nebo tvarohem.

Mlynci

Tradičním pokrmem ukrajinské kuchyně jsou palačinky, které mohou být jak na sladký způsob, tak i na slaný. Placky se potírají marmeládou, plní ovocem anebo sýrem, tvarohem, houbami, masem a něčím neobvyklým jsou i palačinky s kaviárem.

Kaša

Na zaostalé a chudém venkově je běžným pokrmem kaše, připravená z pohanky a dalších druhů obilí. Přidávají se do ní škvarky, cibule, kousky uzeného (pokud je), a někdy i tvaroh a smetana.

Autor obrázku: Travel Manitoba

Varenyky

Obdoba italských raviol s tím rozdílem, že tyto těstovinové taštičky jsou větší. Plní se nejčastěji masovou směsí, ale samozřejmě i zelí, brambory, tvaroh, a výjimkou není ani sladká verze s ovocem uvnitř. Vaří se ve vroucí vodě a podávají se polité rozpuštěným máslem a kysanou smetanou, pokud se jedná o sladkou variantu, tak se posypávají cukrem.

Holubci

Závitky ze zelného listu, plněné směsí rýže a masa, nebo pohanky. Dusí se v rajčatové omáčce a podávají teplé.

Salo

A zde je něco pro milovníky tučných pokrmů. Vepřový špek, nebo spíše syrové vepřové sádlo se solí a konzumuje se s chlebem a česnekem. Tímto jídlem jsou Ukrajinci vyhlášení a často se s nimi v publikacích, filmech a dalších médiích, zmiňuje.

Šašlyk

Z Turecka jej převzali Rusové a ti všude, po svém, dnes již bývalé území rozšířili. Nejde o nic jiného, než o obdobu tureckého kebabu. Maso na jehlici se opéká a postupně odkrajuje. Podává se se zelinou a v tradičním ukrajinském pečivu.

Syrniki

Zatouží-li našinec po tradičním sladkém jídle, s největší pravděpodobností mu přijdou na mysl syrniki, což jsou tvarohové taštičky, které se polévají smetanou a marmeládou.

Kuťa

A na závěr jedno tradiční, vánoční jídlo ukrajinské kuchyně. Z máku, pšenice, medu, oříšků, mléka a smetany se připraví tato kaše a jí se o Štědrém večeru.

Filed in: Jídlem a pitím