3:13 pm - Pondělí Prosinec 17, 1928

Vaření a pečení bez lepku může být levné i pestré

Někdo je nucen připravovat si bezlepkové pokrmy kvůli svému zdravotnímu stavu, někdo se nechal zlákat nynějším trendem a lepek vyřadil jen tak, aby si zkusil jídla připravovaná z jiných surovin. Ať už hledáte bezlepkové recepty z jakéhokoli důvodu, zde je několik receptů, podle nichž připravíte mnoho pochoutek pestrých nejen pro chuťové pohárky, ale i oči a bohaté na výživné látky.

Dopřejte si výtečnou pizzu s olivami

Jestliže jste si do teď nedopřávali mnoha lidmi oblíbenou pizzu, určitě budete rádi, že i pro vás existují recepty, podle nichž připravíte výtečnou pizzu, kterou můžete různě obměňovat podle aktuální chutě nebo surovin, které máte doma.

Na těsto budete potřebovat:

  • Bezlepkovou hladkou mouku
  • Špetku soli
  • 200 ml vody
  • 30 ml oleje
  • Polovinu kostky kvasnic
  • Lžičku cukru

 

Na náplň si připravte:

  • Plechovku nebo půllitrovou krabičku loupaných rajčat
  • Lžíci oleje
  • Tmavé olivy
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Oregano
  • Mletý pepř
  • Balíček mozzarely
  • 2 rajčata
  • 3 větší žampiony
  • Hrst kukuřice nebo hrášku

 

Postup:

Nejdříve si připravíme kvásek ze 100 ml vlažné vody, droždí a cukru. Mouku promícháme se solí a přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek vody. Propracujeme v těsto a necháme hodinu kynout přikryté utěrkou.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme loupaná rajčata s olejem, rozdrceným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Žampiony, olivy a rajčata nakrájíme na plátky.

Vykynuté těsto rozválíme do tvaru kruhu, přeneseme na plech, potřeme směsí a poklademe nakrájeným sýrem, rajčaty, hráškem nebo kukuřicí a žampiony.

Pečeme cca 20 minut při teplotě 150 stupňů. Po upečení posypeme čerstvou bazalkou.

Lívanečky z mandlové mouky

Další recept je pro všechny, kdo si rádi zamlsají na něčem sladkém. Lívanečky mají rádi dospělí i děti, tady je recept:

Těsto:

  • 150 g mandlové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g bezlepkové mouky
  • Vanilkový cukr
  • 100 ml vody
  • 3 vajíčka
  • Olej
  • ½ lžičky sody a ½ lžičky soli

Zdobení:

  • Čerstvé ovoce
  • Marmeláda nebo javorový sirup
  • Mandličky na plátky

Postup:

Vajíčka vyšleháme se 100 ml vody a vanilkovým cukrem. Poté přidáme všechny tři mouky, sůl, sodu a promícháme v hladké těsto. Bude-li těsto husté, můžeme jej zředit trochou vody. Necháme chvíli odstát.

Rozehřejeme lívanečník, potřeme olejem a naplníme těstem. Osmažíme pozvolna z obou stran. Ještě teplé lívanečky pokapeme sirupem nebo natřeme džemem, poklademe ovocem a posypeme plátky mandlí.

Filed in: Jídlem a pitím