3:32 pm - Středa Září 20, 2017

Anglická kuchyně

Anglické království, to není jen fish and chips a sendviče či sušenky. Vlivem řady kultur, snad všech národnostních menšin se klasická anglická kuchyně dostala poněkud do pozadí a vepředu zůstávají takové ty běžné pokrmy. Což je jistá škoda, protože anglická kuchyně by mohla ostatním jít příkladem.

Anglická snídaně

Tím je myšlena samozřejmě klasická anglická snídaně, která se sestává se samých sytých prvků, které dohromady dodávají tělu tu správnou vitalitu, energii a všechny potřebné prvky, jež potřebujeme pro bezproblémové fungování.

Autor obrázku: Thomas Timlen

Tradiční anglická snídaně se sestává z opékaného chleba – toastů, dále smažených vajec, respektive klasických volských ok, nechybí smažené plátky slaniny, dušené žampiony, teplé bílé fazole v tomatové omáčce a samozřejmě i opečené párky. To je sice obrovské množství energie, jenže nikdo netvrdí, že se toho musí spořádat plný kotel. Každopádně každá ze složek je potřebná, a pokud takto jednou posnídáte, máte zaručeno, že dlouho mít hlad nebudete.

Ovesná kaše

Často se také, a to nejen na snídani připravuje ovesná kaše, tzv. porridge. Je rychlá, jednoduchá, sytá i vydatná, ale hlavně obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje správné zažívání a vylučování.

Fish and chips

Není nic jiného, než ryba v trojobalu, smažená a podávaná s hranolky. Je to tradiční jídlo, které je známé po celém světě.

Pokud už jsme navedli na téma britského stolování, je nutné zmínit, že po snídani následují spíše krátké pauzy na oběd apod. s tím, že většinou je konzumován předem připravený sendvič.

Anglický černý čaj s mlékem

Odpoledne, podvečer Angličané pijí tradiční anglický černý čaj s mlékem a podávaný se sušenkami. Je to skvělý nápoj, který je jemný a voňavý. Protože se tak děje obvykle při příchodu domů, dostalo se toto pití čaje do historie pod pojmenováním „čaj o páté“.

Tím hlavním jídlem celého dne je večeře, čas kdy se celá rodina sejde doma a stolují společně.

Cottage pie nebo Shepherd’s pie

Není žádný koláč, ale mleté jehněčí maso, smíchané s mrkví a zapečené v bramborové kaši, se kterou se následně podává. Dva názvy má podle jednotlivých krajů.

Rostbíf

Tradiční pečené hovězí, které není radno připravovat nezkušeným kuchařkám, ale až se trochu vycvičí, tak si budou pochvalovat, že růžové maso stojí zato.

Vánoční pudding

Je velice sytý desert, do kterého se přidává kandované i sušené ovoce, oříšky a mnoho dalších přísad. Název vypovídá o jeho tradiční přípravě k vánočnímu menu.

Yorkshire pudding

Jsou malé koláčky ze slaného těsta, které se podávají jako příloha k masitým jídlům.

Autor obrázku: Leon Brocard

Black pudding

A aby těch puddingů nebylo málo, je tu jeden krvavý. V ČR když se řekne puding, vybavíme si sladký pokrm z mléka a sypké směsi. Prakticky jde o hmotu, která se tepelně upraví, nechá ve formě ztuhnout a poté podává. Černý puding je něco jako české jelito, tedy kroupy, krev a koření.

Beef Wellington

Wellingtonské hovězí. Roštěná v celku, obalená v paštice a těstu a následně pečena. Je to masitá lahůdka a potěší všechny příznivce opravdového masa.

Cumberland sausage

Neboli cumberlandská klobása, je specialita, která zahrnuje dlouhou masitou klobásu podává se opečená k bramborové kaši a toto spojení můžeme v klasických anglických restauracích najít pod pojmenováním hangers and mash.

Filed in: Nezařazené