9:34 am - Sobota Listopad 18, 2017

Zázrak jménem bambucké máslo

O skvělých účincích olivového oleje ví každý. Znáš ale bambucké máslo?

Původ

Bambucké máslo pochází ze západní Afriky, kde si dovolenou dovolí málokdo. I přestože je na nás sypáno z každé druhé kosmetické reklamy a je to hlavní složkou většiny kosmetiky. Roste zde ale zvláštní strom máslovník, bez kterého by se neobešla žádná lepší kosmetická firma a ty bys doma neměla ty nejlepší a nejúčinnější produkty.

Autor obrázku: Thomas Duff

Máslovník

Máslovník je opadavý strom, který není zrovna něčím speciální. Všimla by sis ho, jen pokud by měl plody, jinak není ničím zvláštní. Ale právě z jeho plodu se získává hlavní přírodní složka tělové kosmetiky. Je vysoký až deset metrů a má velké podlouhlé listy. Má velmi silnou kůru, která ho ochraňuje před běžnými požáry savany. Má i osmičetné svítivě oranžové květy, které na první pohled zaujmou. V plodu se ukrývá ořech, který se usuší a po otevření se z něj dostává jádro.

Bohužel ale máslovník začíná plodit až po dvacetipěti letech. Na větvích se objeví žlutá bobule, která obsahuje jedno nebo dvě semena, ze kterých se získávají látky pro bambucké máslo – semena obsahují šedesát procent tuku, který připomíná máslo.

Afričtí domorodci pěstují máslovníky, aby si vydělali. Berou to už jako tradici a sklizeň plodu je většinou pouze ženská práce. Dokonce máslovník uctívají jako posvátný strom.

Výroba

Po sklizni z plodů slisují bambucké máslo nebo jádra rozdrtí a uvaří ve vroucí vodě v kotli. Až směs vychladne, na dně zůstává máslo a na hladině olej. Obě složky jsou pro pokožku velmi dobré, urychluje totiž hojení ran, podporuje tvorbu elastinu a kolagenu, zklidňuje ji a chrání před UV zářením. A to všechno díky složkám, které obsahuje – uhlovodíky, pryskyřici s kyselinou skořicovou, lineární a cyklické terpenické alkoholy, fytosteroly – např. vitamíny A, B, D, E a F.

Použití

Nezapomeň ale, že před použitím bys měla bambucké máslo nejdříve nahřát a až pak se jím potírat.

Bambucké máslo se nejčastěji používá do šamponů, opalovacích a pleťových krémů a balzámů, tyčinek na rty, krémů na ruce a tělo. Najdeme ho ale i v dětské kosmetice.

Co se týče bambuckého oleje, ten má antiseptické účinky, dokáže léčit ucpaný nos a pomáhá uvolnění dýchacích cest.

Bambucké máslo se používá i v potravinářství jako náhražka kakaového másla do čokolády.

Filed in: Překvapením