• Jídlem a pitím

    Bosenská kuchyně

    Bosenská kuchyně Jeden z nejmladších států Evropy a vůbec i na světě je Bosna a Hercegovina, vzniklá roku 1992, rozpadem bývalé Jugoslávie. Proto i zdejší kuchyně je v některých částech dost podobná sousední chorvatské, nebo černohorské a velký vliv zde nechali i Turci a Řekové. Na území dnešní Bosny a Hercegoviny se nejvíce vaří maso. Ať už je to hovězí, velmi oblíbené je i jehněčí, také vepřové, ale to jedí pouze křesťané (pro informaci – Bosna a Hercegovina je stát, kde žije poměrně velké množství muslimů). Maso se upravuje vařením, hodně se vaří buď klasicky ve vodě anebo ve vývaru. Jídla jsou tedy poměrně lehká, dobře stravitelná. Obsahují pouze přírodní…

  • Jídlem a pitím

    Srbská kuchyně

    Srbská kuchyně Státy bývalé Jugoslávie jsou si hodně podobné. A to platí i o kuchyni. Nicméně vždy existují jistá specifika té a oné kuchyně a to nejlépe rozeznáte přímo na místě, v tradiční restauraci s podávanými národními pokrmy. Pro Srbsko je hodně typické vepřové maso, ať už plátky, nebo velice oblíbené u všech balkánských států – mleté maso. Dalším, často připravovaným masem je jehněčí a jako přílohy nesmí chybět pity, neboli chleba, či spíše chlebová placka. Ze surovin se pak také vyskytují jogurty, cibule a jiná zelenina. Čevačiči Na Balkáně se zkrátka hodně vaří z mletého masa. Zejména z vepřového. Čevačiči jsou malé válečky právě z mletého masa, které se…