• Jídlem a pitím

    Černohorská kuchyně

    Černohorská kuchyně V roce 2006 teprve vznikla a již má svoji tradiční kuchyni. Řeč je o Černé hoře, dosud nejmladšího státu světa. Samozřejmě že věci se mají trochu jinak, a Černá hora má svoji dlouholetou tradici, jako vlastní území, ohraničená oficiálně však byla teprve nedávno. Menší stát na Balkánském poloostrově, sousedící s mimo jiné nám známým Chorvatskem, je až kouzelná krajina, pohádkově nezničená průmyslem a davy turistů. Pokud uvažujete o dovolené v Evropě, zkuste zvážit i tuto možnost. Kdoví jak dlouho bude tato krajina ještě stále panensky čistá. A samozřejmě tím nevynecháte ani ochutnávku tradiční černohorské kuchyně, která se skládá pouze z kvalitních a čerstvých surovin. Chutě jsou tak naprosto…

  • Jídlem a pitím

    Chorvatská kuchyně

    Chorvatská kuchyně Nejčastějším terčem letní dovolené českých turistů je v posledních letech Chorvatsko. Země u Jadranského moře, našim lesům a hájím poměrně nedaleko vzdálená a hlavně – i řeč je poněkud podobná, tudíž se zde domluví i ti, méně jazykově vybavení. A taková jižní Dalmácie je přímo rájem pro milovníky krásné krajiny, romantického moře a barevných květů. A kvůli tomu všemu je také dobré znám chorvatskou kuchyni, která má svoji tradici i vlastní recepty, i když původně se jedná o všeobecnou kuchyni jugoslávskou. Samozřejmě, že je také rozdíl, jestli se budete stravovat u pobřeží, anebo ve vnitrozemí. Je jasné, že pokud vás z jedné strany ovívá čerstvý vzduch, vanoucí od…

  • Jídlem a pitím

    Srbská kuchyně

    Srbská kuchyně Státy bývalé Jugoslávie jsou si hodně podobné. A to platí i o kuchyni. Nicméně vždy existují jistá specifika té a oné kuchyně a to nejlépe rozeznáte přímo na místě, v tradiční restauraci s podávanými národními pokrmy. Pro Srbsko je hodně typické vepřové maso, ať už plátky, nebo velice oblíbené u všech balkánských států – mleté maso. Dalším, často připravovaným masem je jehněčí a jako přílohy nesmí chybět pity, neboli chleba, či spíše chlebová placka. Ze surovin se pak také vyskytují jogurty, cibule a jiná zelenina. Čevačiči Na Balkáně se zkrátka hodně vaří z mletého masa. Zejména z vepřového. Čevačiči jsou malé válečky právě z mletého masa, které se…