• Nezařazené

    Kenzo

    Kenzo Kdo jiný může být průkopníkem mezi japonskými návrháři, než Kenzo Takada, jehož vlastní značka, slaví po světě úspěch. Takada nebyl jen první, světově známý módní návrhář, ale tak historicky první mužský absolvent módní školy Bunka Gakuen v Tokiu. Narodil se roku 1939 a světu se představil v roce 1964, kdy odešel do Paříže, tvořit světovou módu. Národní kroje a folklor Modely od Kenza berou inspiraci v národních krojích po celém světě. Na přehlídkových molech jsou tak představovány šaty pestrých barev, divokých vzorů, ale vždy s líbivým tónem. Vůbec první módní přehlídku Kenzo uspořádal ve stylu džungle, zvaná Jungle Jap, a která se nesla ve stylu deštného pralesa. Že měla nevídaný úspěch, svědčí už…

  • Jídlem a pitím

    Japonská kuchyně

    Japonská kuchyně Nebude žádným překvapením, že ostrovní stát na východě Asie je domovinou světoznámého sushi. A tudíž i pokrmů převážně z ryb a rýže. Aby také ne, když jedním z pilířů japonské ekonomiky je právě rybolov. Základem japonské kuchyně je zdravá strava. A to ne nějak zvlášť účelně. Japonci při přípravě jídel dbají na estetiku a také na další důležité složky, jako je vyváženost chutí a minimum použitého koření. Zde je, jako nikde jinde, kladem pečlivý důraz na chuť základních surovin. Pro nás jsou někdy jejich tradiční jídla poněkud fádní, ale Japonci berou jídlo jako zážitek základních chutí a proto používají minimum soli. Navíc je japonská kuchyně ideální pro všechny,…