• Jídlem a pitím

    Manhattan

    Manhattan Jde o nejznámější koktejl připravený z whiskey. Jeho vznik není přesně datován, ale jeho sláva propukla právě v New Yorku, v baru Manhattan, kde se konala akce, kterou pořádala matka Winstona Churchila. Akce měla úspěch, stejně jako nápoj. K přípravě budete potřebovat: 5 cl whiskey 2 cl vermutu kapka angustury led Spolu s ledem se veškeré suroviny dají do šejkru a řádně promíchají. Poté se nalévají do studených koktejlových sklenic a podávají s celou třešní.

  • Jídlem a pitím

    White Russian

    White Russian Je to možná zajímavé, ale tento nápoj nemá s Ruskem nic společného. Jedině snad vodku. Když se vodce v Americe příliš nedařilo, byl vymyšlen tento nápoj právě na podporu prodeje vodky a aby toho nebylo málo, zahrál si koktejl roli ve filmu Big Lebowski. Pro přípravu budeme potřebovat: 4 cl vodky 2 cl kávového likéru 2 cl smetany led Tento koktejl se nepřipravuje v šejkru, ale již přímo ve sklenici, do které vložíme nejprve kostky ledu, poté alkohol a nakonec nalijeme smetanu, a to opatrně tak, aby vznikla mramorová kresba.

  • Jídlem a pitím

    Mai Tai

    Mai Tai Klasický rumový koktejl namíchal jako první majitel sítě restaurací a barů Victor Bergeron a naléval jej přátelům z Tahiti. Jeden z nich prohlásil, že je to velice dobré, což ve své jazyce znamená Maita’i a od té doby se tak koktejl nazývá. Nápoj si zahrál ve filmu spolu s legendou Elvisem Presleym. Když budeme chtít Mai Tai připravit, bude zapotřebí: 3 cl bílého rumu 3 cl tmavého rumu ½ cl mandlového sirupu ½ cl likéru Curacao 1 cl limetkové šťávy led Všechny přísady mimo tmavý rum vložíme spolu s kostkami ledu do šejkru a pořádně promícháme. Nalijeme do sklenice a na vrch nalijeme tmavý rum. Zdobíme limetkou, ananasem…

  • Jídlem a pitím

    Margarita

    Margarita Tento nápoj nechybí snad na žádné americké party, což se dá jednoduše vypozorovat z filmů i seriálů. A své místo si vydobyla už i na evropské půdě. Domovinou Margarity je Mexico a název dostala podle své autorky Margaritě Samesové. Ta si uměla vybrat společnost, pro kterou drink namíchá – nechyběla herečka Elizabeth Taylor a mnoho dalších vlivných jmen. Díky tomu se nápoj stal v brzké době slavný a často připravovaný ve společnosti. Na jeho výrobu je potřeba: 2 cl tequily 2 cl pomerančového (curacao) nebo citronového likéru 4 cl limetkové šťávy sůl led Do šejkru dáme několik kostek ledu (asi do poloviny), nalijeme jak limetkovou šťávu, tak likér i…

  • Jídlem a pitím

    Daiquiri

    Daiquiri Libě znějící jméno dostal nápoj podle nedaleké pláže v Santiagu, kde byl objeven. Dokonce se říká, že jej vymysleli důlní inženýři a zahrál si i jednu z rolí ve filmu Mít a nemít. Na přípravu oblíbeného nápoje i Ernesta Hemingwaye budeme potřebovat: 4 cl bílého rumu 1 cl cukrového sirupu 2 cl limetkové šťávy led Spolu s ledovými kostkami všechny suroviny vložíme do šejkru a řádně protřepeme. Podáváme do koktejlových sklenic ozdobené ovocem.

  • Jídlem a pitím

    Krvavá Mary (Bloody Mary)

    Krvavá Mary (Bloody Mary) Pro svoji sytě červenou barvu dostal drink pojmenování po tudorovské královně, která nechala vyvraždit protestanty. I chuť je poněkud peprná a hitem byl zejména ve dvacátých letech minulého století, tedy krátce po svém vzniku v New Yorku. Budeme potřebovat: 5 cl vodky 10 cl rajčatového džusu 1 cl citronové šťávy Worcestrovou omáčku 3 g pepře sůl Tabasco led Postup: Rajčatový džus spolu s vodkou, citrónovou šťávou, špetkou solí a pepře smícháme, přidáme podle chuti Tabasco a Worcestrovou omáčku a vše s kostkami ledu řádně promícháme. Podáváme ve vysokých sklenicích ozdobené citronem a rajčetem.

  • Jídlem a pitím

    B52

    B52 Pokud hledáte něco opravdu ostrého, až horoucího, pak je tu pro vás B52. Jde tedy spíše o míchaný panák, než klasický koktejl, ale určitě si zaslouží, aby se o něm zmínilo. Název získal podle leteckého bombardéru a pití vyžaduje dávku adrenalinu – pije se zapálený. Na přípravu bude potřeba: 3 cl kávového likéru 2 cl Baileysu 3 cl Grand Marnieru Do panáku přes kávovou lžičku naléváme postupně – kávový likér, poté Baileys a nakonec i likér Grand Marnier. Zapaluje se těšně před vypitím.

  • Jídlem a pitím

    Tequila Sunrise

    Tequila Sunrise Zapamatovatelnou historii má Tequila Sunrise. Vznikla v padesátých letech minulého století v Mexiku a to tak, že majitel hotelu přišel nad ránem do baru a uviděl tam barmana se sklenkou alkoholu. Zaměstnanec se začal vymlouvat, že tvoří nápoj, který bude připomínat ranní úsvit slunce. Nápoj hodně také proslavil stejnojmenný film. Pro výrobu Tequily Sunrise je potřeba: 1 cl tequily 2 cl pomerančového džusu 3 cl grenadiny led Do šejkru vložíme kostky ledu a všechny přísady mimo grenadinu. Pořádně promícháme a vlijeme do sklenice. Nakonec přidáme i grenadinu, která vytvoří efekt vycházejícího slunce.

  • Jídlem a pitím

    Sex on the beach

    Sex on the beach Jde o poměrně oblíbený nápoj (už i kvůli svému názvu), který je sladký a ne příliš alkoholický, proto jej rády usrkávají mladé dámy. Existují dva recepty na tento koktejl. V prvním budeme potřebovat: 4 cl vodky 2 cl broskvového likéru brusinkový a pomerančový džus led Vše smícháme spolu s kostkami ledu, nalijeme do vysoké sklenice a ozdobíme pomerančem, slunečníkem i jinými ozdůbkami. V dalším budeme potřebovat: 4 cl vodky 2 cl Chambordu 2 cl melounového likéru ananasový a brusinkový džus led Opět vše smícháme s ledem a podáváme ve sklenici se dvěma slánkami.

  • Jídlem a pitím

    Cosmopolitan

    Nebyl by Sex ve městě bez Cosmopolitanu. Slavný seriál, který si získal řadu příznivců (příznivkyň) po celém světě, je vnášen do života čtyř třicátnic, které tráví čas nejen prací, ale i vztahy a večírky, které se neobejdou bez koktejlu Cospomopolitan. Díky tomu získal tu pravou slávu a ráda jej pije taková celebrita, jako je Madonna. Na přípravu Cosmopolitanu je potřeba: 4 cl Absolut vodky citron 2 cl pomerančového likéru ½ cl čerstvé citrónové šťávy cl brusinkového džusu Všechny ingredience smícháme a vléváme do tzv. koktejlových sklenic, které ozdobíme plátkem pomeranče. Zajímavostí je, že se tento koktejl připravuje a podává výhradně bez ledu a v tomto je snad jediný.