• Jídlem a pitím

    Řecká kuchyně

    Řecká kuchyně Modrá barva moře a bílá jako symbol bílého, slunečného dne. To je malebné Řecko, země opředena nejen řadou legend, ale také dávné historie. Když se vydáte na dovolenou do Řecka, vše vám přijde zpomalené, líbezné a skvělé. Řecká kuchyně je dost ovlivněna jednak tureckou, tak také orientální. Používá se hodně olivového oleje, zeleniny, jako jsou rajčata, olivy, papriky nebo lilek, dále ryby, mořské plody, česnek, bazalka, koriandr, rozmarýn či kopr. Hodně jsou také používány snad všechny druhy ořechů. Pokud Řek jí, jídlo si vychutnává. Žádné naházení rychle do sebe, jak jsme u nás zvyklí. Je pravdou, že přes horký letní den toho moc nesní, pravé hody začínají až…

  • Jídlem a pitím

    Bulharská kuchyně

    Bulharská kuchyně Málo kdo ví, že známý šopský salát pochází právě z Bulharska. Kuchyně, která je silně ovlivněna okolními státy si ale i nadále drží svoji tradiční tvář. Základem je mléko, zejména to zakyslé, dále bulharské sýry a tradiční koření. Je používáno hodně zeleniny, ovoce i masa s jogurtovými omáčkami. Pokud budeme trochu pátrat v historii, všimneme si, že hodně bulharskou kuchyni ovlivnila turecká. Jenže Bulhaři nejsou žádní podpantofláči a z tureckých jídel do své tradiční kuchyně zařadili jen to, co se jim samotným líbilo. Mimo slaný balkánský sýr a zakyslý jogurt je základní surovinou bulharské kuchyně i čubrica, což je rostlina dost podobná oreganu a používá se tudíž na…