• Jídlem a pitím

    Hanácká kuchyně

    Hanácká kuchyně Moravská oblast Haná, kterou reprezentuje sama metropole Olomouc, je známá svým vlastním nářečím, malebností krojů, zvyků a také vlastní kuchyní. Hanácká kuchyně, to nejsou jen silně aromatické tvarůžky. I když je toto voňavé zlato, jak se tradičním tvarůžkům pro jejich barvu i hodnotu přezdívá, patří k základu hanácké kuchyně, přesto je mnohem více obohacená tradičními pokrmy, které neobsahuje. Tvarůžky Pravé olomoucké tvarůžky, přesněji řečeno loštické, se v této oblasti vyrábí již po šest století. Proslavily se nejen po celé ČR, ale dokonce i ve světě. Typická vůně, která je poznatelná již na několik metrů, je pro některé osoby odporná, nicméně chuť je velice ceněná. Sýrárna v Lošticích klasické…

  • Jídlem a pitím

    Košíčky s nivou

    Uvažujete o vhodném předkrmu, kterým okouzlíte své hosty? Pro všechny milovníky plísňového sýra, konkrétně pak nivy přinášíme jeden exkluzivní recept, který si určitě zamilujete a budete ho připravovat při každé příležitosti, kdy se vám doma objeví tento sýr. Ingredience: 250 gramů nivy 150 gramů másla Podle potřeby vařící mléko 2 balení košíčků 2 stroužky česneku Vlašské ořechy Hroznové víno Mandarinka Postup: V potravinách si koupíte hotové košíčky, do kterých budete cukrářským zdobícím sáčkem  vytlačovat pěnu z nivy. Koncovka zdobícího sáčku může mít závěr v podobě hvězdičky nebo křížku – komu se co líbí. Pěnu z nivy vypracujete takto:  nejprve nivu nastrouhejte, přidejte máslo a podle potřeby opatrně lijte vařící mléko.Vše pěkně vyšlehejte. Podle chuti…