• Jídlem a pitím

    Sbírejte houby a připravte si z nich vynikající pokrmy

    Sbírejte houby a připravte si z nich vynikající pokrmy U nás je houbařů hodně. Ne však všichni znají většinu hub, a tak každoročně je dost lidí, kteří se houbami otráví. Vzniká to tím, že snědí houbu, která není jedlá, ale může se to stát i nesprávnou úpravou. Kdo sbírá houby s atlasem v ruce, musí pamatovat na to, že fotografie nemusí být vždy přesná, a určitě je třeba pamatovat na to, že barva hub je během růstu proměnlivá. Houby nikdy neurčujeme podle jediného znaku. Vždy je potřeba sbírat podle více znaků. Je potřeba sbírat houby, které dobře známe, a tím nebudeme riskovat, že se otrávíme, nebo budeme mít zdravotní potíže.…

  • Jídlem a pitím

    Jihomoravská kuchyně

    Jihomoravská kuchyně Tradiční jídla jednotlivých oblastí nejen u nás, ale i na celém světě vždy utváří plodiny, které jsou zde k dostání, a kterým se tu daří a pak také tradiční chod jistých domestikovaných zvířat. Vliv má také to, jestli se na území střídají teplé měsíce a studené, tedy jako u nás – roční období, či více převládá například nadměrné slunění. Pokud je totiž v zemi po většinu roku léto, nejsou lidé nuceni tolik konzervovat, jako třeba u nás, kde je zvykem udit maso, zavařovat zeleninu i ovoce a dělat si i další zásoby – právě na zimu. Sice v dnešní době, kdy v supermarketu dostaneme čerstvé zboží po celý…

  • Jídlem a pitím

    Vietnamská kuchyně

    Vietnamská kuchyně Jednou ze zvláštností asijské gastronomie je vietnamská kuchyně. Jde totiž o skloubení pravé asijské a dokonce, pro někoho jisté překvapení, také francouzské kuchyně. Bohužel je méně známá, ale možno, že se stane brzy velice vyhledávanou. Kdo hledá zdravou stravu, což je v posledních letech běžný a tradiční trend, jistě by měl nakouknout pod pokličky vietnamské kuchyně. Nejen že zde najde to pravé, ale také výtečné jídlo. Zde je kladen důraz na čerstvost potravin a použití těch nejdostupnějších plodin. Nejvíce se zelenina a ovoce podává právě v syrovém stavu a tím je zachován správný podíl vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Cílem je získat z plodu jeho typickou chuť.…

  • Jídlem a pitím

    Polská kuchyně

    Polská kuchyně Je poněkud zvláštní, že ač jde o našeho severního souseda, mnoho o jeho stravovacích návycích nevíme. Pokud teda nepočítáme pohraniční obyvatelstvo. Každá země má svá specifika a ty polská, alespoň co se jídla týče, si málokdo z nás vybaví. Polskou kuchyni ovlivnila léta nadvlády jiných států a národů. Nejvíce pak východ, jako Rusko, Litva, Lotyšsko, ze západních hranic pak Německo no a z jihu pak proudily i vlivy české kuchyně. Tradiční polské pokrmy se připravují ze zelí, masa, uzenin, červená řepa, okurky, smetana, kedlubny, z koření pak majoránka, kopr nebo kmín. A nesmí se zapomenout na nepostradatelné brambory a výtečný polský chléb. Bigos Také se můžeme setkat s…