Autor obrázku: Seabamirum

Indická kuchyně

Spousta chutí, vůně a mnoho dalšího. To je indická kuchyně. I když se hlavní gró omezuje na rýži a nezaměnitelné kari, sestává se indická strava z řady vele výtečných pokrmů.

V indické kuchyni se hodně používá koření a tím je právě jedinečná. Ne že by se jinde nepoužívalo, ale zde hraje tu skutečnou hlavní roli. Typická vůně, lahodné aroma, spousta barev a kopa zeleniny. Díky těmto základním vlastnostem se stala oblíbenou i u vegetariánů.

Ale to neznamená, že je zde maso pasé. Kdepak, připravují se pokrmy jak z kuřecího, tak jehněčího a kozího. Hodně jsou tu i ryby a samozřejmě mořské plody a velice často se používá exotické ovoce. Jednou ze základních surovin při přípravě je i kokos. A nejen ten, jak ho známe my, ale veškeré jeho části, jako je především kokosové mléko, ale i dužina.

Pokud už jsme zmínili, že indická kuchyně je ta, která si zakládá právě na koření, nesmíme ho opomenout. Hlavní kořením je bezesporu žlutě barvící kari. Pozadu nejsou ani další důležitá koření jako koriandr, kurkuma, česnek, nebyla by to asijská kuchyně bez zázvoru, dále fenykl, kardamom, skořice, hřebíček, chilli, pepř, šafrán, římský kmín a také česnek.

Autor obrázku: Seabamirum

Chutney

Není žádným hlavním jídlem, ale spíše takovou přílohou, ochucovadlem. I u nás již „čatní“ zdomácnělo, že si jej lidé doma připravují a zavařují. Pro neznalce je nutno uvést, že jde o směs zeleniny nebo i ovoce, do kterého je přidáno koření. Existuje v několika kombinacích a známé je i chutney s mangem.

Papadum

Poměrně příjemně znějící název vyjadřuje to, v čem je tento pokrm jedinečný. Jsou to křupavé placky, jež se používají jako příloha k jídlům anebo se namáčí do omáček a jí se takto samotné. Placky jsou z čočky, rýže, fazole, cizrny či také z mouky.

Raita

Je něco podobného jako nám známé řecké tzatziki. Zde je však v jogurtu více koření, jako koriandr, pepř, kmín a dokonce i máta spolu s rozmixovanou zeleninou (nemusí to být nutně okurka), často je to paprika. Jde o jednu z oblíbených a odlehčených příloh k hlavním chodům.

Autor obrázku: Chicken Farmers of Canada

Chapati, Naan a Roti

Je indické pečivo, které se někdy potírá česnekem, máslem a jiným kořením a podává se jako příloha k běžným indickým jídlům.

Murgh makhani

Je velice oblíbené jídlo nejen v Indii, ale i po celém světě. Prakticky jde o pečené kuře na másle, kdy máslo představuje celá omáčka nejen z másla, ale i rajského protlaku a nechybí ani všudypřítomné koření.

Hyderabad bijani

Je jedno z klasických indických jídel. Dušená rýže basmati s kousky kůzlečího masa a silně okořeněná.

Kofta

Pokud už je řeč o kůzlečím mase, nesmí se opomenout kofta, což jsou indické karbanátky, právě z kozlího masa a přídavkem pravého indického koření.

Samosa

Zeleninové taštičky, respektive taštičky plněné zeleninovou směsí, někdy jen okořeněnými brambory a jindy je náplň i masová.

Thali

Pokud jste si zamilovali indickou kuchyni a jste tak častým návštěvníkem indické restaurace, pak vás nepřekvapí tento pokrm, což je prakticky celé menu, neboť jde o soustavu několika jídel. Podává se ve většině indických restaurací, protože se sestává z několika základních indických jídel. Konzument má tak možnost ochutnat od každého něco. Nechybí chutney, rýže, chapati, čočková kaše, zeleninové směsi, jogurt a papad, což je slaná indická oplatka.

Kheer

V Asii najde velice zřídka klasické sladké pokrmy. Pokud už ano, tak jde většinou o nějakou rýžovou kaši, jako v tomto případě. Kheer je rýžový puding s madlemi, ovocem a kokosovým mlékem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *