Autor obrázku: jayneandd

Australská kuchyně

Základem australské kuchyně je ta anglická, přivezená kolonisty. Nicméně po léta se postupně vyvíjela, až dostala vlastní podobu. Jako všude jinde, i zde se uplatnilo nepsané pravidlo o využití surovin, které jsou v dané oblasti k dostání.

V australské kuchyni se často vaří brambory, maso, rajčata, používá se olivový olej, ryby, a vše se zapíjí dobrým australským vínem. Z masa se často používá hovězí, jehněčí, a protože je to Austrálie, konzumuje se zde klokaní, krokodýlí a pštrosí maso.

Australané jsou zvyklí grilovat. Každá domácnost musí vlastnit alespoň malý gril. Je to běžné vybavení, asi jako u nás lednice nebo televize. Gril party jsou velmi oblíbené a tak tradiční, že si bez nich protinožci neumí život ani představit.

Autor obrázku: jayneandd

V australské kuchyni se často projevují prvky anglické kuchyně, jako vánoční puding, fish and chips, anebo také pečený krocan.

Lamb shanks

V překladu jsou to jehněčí nožičky, což jsou plátky jehněčího masa pečený na mrkvi, fazolích, rajčatech a bylinkách.

Corned beef

Hovězí maso, které je naloženo v soli, někdy i několik dní, následně se vaří a podává se s bramborovou kaší, a pikantní hořčičnou omáčkou.

Pie

Lahodné slané koláčky, na které se vrství mleté maso, někdy také vnitřnosti jako ledvinky nebo játra. Podávané jsou jak studené, tak teplé s naloženou zeleninou a také oblíbenou hořčičnou omáčkou.

Autor obrázku: OiMax

Pumpkin soup

Dýňová, nebo také tykvová polévka. Kousky dýně jsou dušeny, poté se přidává koření a další přísady. Hmota je rozmixována a podávána. Dýňová polévka je dost hustá a napovrch se dává smetana.

Damper

Tradiční australský chléb, jehož zvláštností je pečení ve žhavém popelu. Teď v moderní době se také již běžně peče v troubě. Jí se nejčastěji s masem anebo nasladko, polévaný zlatým sirupem, což tradiční medový sirup, běžně přidávaný do sladkých pokrmů.

Lamingtons

Malé kostky pečeného piškotu jsou přelité čokoládou a baleny v kokosu. Zdobí se šlehačkou a podávají k tradičnímu čaji.

Pavlova

Dá se říct, že je to pusinkový dort. Pojmenován je po baleríně Anně Pavlové, který byl při její návštěvě Austrálie připraven jen pro ni. Ušlehaný sníh z bílků je upečen, potom se na něj vrství šlehačka a úplně nahoru se klade ovoce – kiwi, jahody, granátové jablko, maliny, broskve aj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *