Finská kuchyně
Finská kuchyně
I když finská kuchyně není světově vyhlášená, jistě stojí za důležitou zmínku. Stolování, příprava pokrmů a vůbec sestavení jednotlivých chodů je ve Finsku na tak vysoké úrovni, že tato pestrá a zdravá kuchyně si vlastní místo ve světovém žebříčku oblíbenosti pokrmů silně buduje a jistě v následujících letech dosáhne kýženého výsledku.
Ale buďme rychlejší a než se tak stane, informujme se o této severoevropské kuchyni ještě dnes.
Základ každé národní kuchyně je podnebí, které určuje druhy surovin a tudíž i složení v jednotlivých pokrmech. Finsko je přímořská země, obdařena navíc spoustou jezer. Nebude tudíž žádným překvapením, že se zde hojně vyskytují ryby a rybí speciality a také mořské plody.
Dalším prvkem, který výrazně ovlivňuje tvář finské kuchyně je golfský proud, jenž s sebou přináší zvýšenou průměrnou roční teplotu, než je u severských ledových zemí zvykem. Proto se zde daří zelenině a ovoci, které také hrají jednu z hlavních rolí ve finské kuchyni.
Mimo ryby, jako jsou pstruzi, finské bílé ryby, úhoři, štiky, tresky, sledi, lososi, murény a mořské plody, jsou pokrmy připravovány z kuřecího, sobího a losího masa. V malé míře se vyskytuje i hovězí a vepřové. Hojně se zde vyskytují houby, kapusta, zelí, obilí, tudíž i domácí pečivo a omáčky nebo deserty se často připravují s lesním ovocem, jako jsou moruše, borůvky a jiné bobule.
Polévky
Ve Finsku je oblíbená a tradiční příprava polévek. Častá je hrachová se slaninou a kousky uzeného masa. Díky velkému výskytu hub jsou zde obvyklé houbové polévky, většinou z lišek a smetanou. No a samozřejmě že se zde vaří polévky i z ryb. Kousky ryby se mísí s bramborami, zeleninou a dalšími přísadami.
Jestliže si vyžádáme předkrm, bude nám nabídnut, s největší pravděpodobností, pokrm s uzeným lososem. Obvykle nějaký menší salát, s tmavým pečivem.
Palapaisti
Je oblíbené dušené maso s mrkví. Nejčastěji se používá maso sobí, i když některé receptury uvádí hovězí. Zahušťuje se a zjemňuje smetanou a okoření se bílým pepřem. Je podáváno jako hlavní jídlo.
Karjalanpaisti
I tento, pro nás krkolomný název, je jméno hlavního pokrmu, často podávaného v tradičních finských domácnostech. Směsi několika mas, koření, jako je bobkový list či nové koření, cibule a mrkve pečeme v troubě a poté podáváme s přílohou.
Poronkäristys
Specialitou ze sobího masa je tento pokrm, který se připravuje dušením masa se směsí česneku, pepře, solí a vše zalité pivem. Je to nejen finská specialita, ale národní pokrm tamějším Laponců.
Porkkanalaatikko
Není sice pokrm z pórku, ale je to velice blízko, také zelenina. Jedná se o mrkvový nákyp. Ve Finsku se vůbec často připravují zeleninové nákypy, jakým je brukvový nákyp. Někdy se můžeme setkat s maksalaatikko, což je pro změnu nákyp z jater.
Karjalanpiirakka
Pokrm, konkrétně pečivo s bramborovou kaší. Což je možná poněkud zvláštní, ale v konečné podobě chutné. Z těsta se vyválí placka, na kterou se dává bramborová kaše a okraje se zavinou jakoby dovnitř. Zapéká se a konzumuje se mírně teplý.
Laskiaispulla
Tradičním finským desertem je sladká žemle z kynutého těsta, která se po upečení a vyhladnutí rozřízne a plní se mandlovým krémem. Někdy i šlehačkou.