Srbská kuchyně
Srbská kuchyně
Státy bývalé Jugoslávie jsou si hodně podobné. A to platí i o kuchyni. Nicméně vždy existují jistá specifika té a oné kuchyně a to nejlépe rozeznáte přímo na místě, v tradiční restauraci s podávanými národními pokrmy.
Pro Srbsko je hodně typické vepřové maso, ať už plátky, nebo velice oblíbené u všech balkánských států – mleté maso. Dalším, často připravovaným masem je jehněčí a jako přílohy nesmí chybět pity, neboli chleba, či spíše chlebová placka. Ze surovin se pak také vyskytují jogurty, cibule a jiná zelenina.
Čevačiči
Na Balkáně se zkrátka hodně vaří z mletého masa. Zejména z vepřového. Čevačiči jsou malé válečky právě z mletého masa, které se smaží, nebo pečou. Je to stejné jídlo, které u nás známe pod pojmenováním čevapčiči. Většinou se hodně koření a podávají se s pikantními omáčkami.
Plejskavica
Je prakticky to stejné, jako Čevačiči, akorát maso je zde formováno do placiček, které se po upečení vkládají do kulatého pečiva, zvaného lepinja, a podává se s kečupem, majonézou, hořčicí a dalšími přísadami. Přílohou je nakrájené zelí, rajčata, cibule aj. Ve stručnosti se dá říct, že jde o srbskou verzi amerického hamburgeru.
Sarma
Vinný nebo zelný list, ve kterém je směs mletého okořeněného masa, někdy i s rýží, se zabalí do válečků, ty se skládají jeden vedle druhého do zapékací mísy a pak se v troubě pečou. Některé hospodyňky takto upravené jídlo dále nakládají, aby dlouho vydrželo.
Ražnjici
Jídlo, které známe moc dobře i u nás – ražniči. Kousky masa jsou napichovány na špízovou jehlu, a mezi jednotlivé kousky se vkládají kousky nakrájené zeleniny – papriky, cibule aj. Nejvíce se používá vepřové maso, v muslimských částech jehněčí.
Roštilj
Velice častou pravdou snad všech mas je grilování. Srbové velice rádi grilují a gril je prakticky nutné vybavení všech domácností, ale i restaurací. V srbštině se gril řekne rištilj a po procházce srbským městem tento název můžete vidět na tabulích snad na každém rohu. Ať už hotové plátky, nebo placičky z mletého masa, vše jsou schopni hodit na gril a připravit přesně tak, aby jídlo bylo nadmíru propečené a chutné. Na talíři pak nesmí chybět zeleninová obloha a spousta omáček a jiných přísad.
Gibanica
Tak teď na chvíli opustíme od masových hodů a zaměříme se na jídla, která potěší i bříška vegetariánů. Gibanica je pokrm, kde se vrství těsto (často je používá pita), mezi něj se prokládá sýr a rozkvedlané vejce s bylinkami a kořením. Vše se klade do zapékací mísy a poté se peče. Jakmile se vyndá, ihned se podává.
Burek
Často jde vidět i u nás, na stáncích s rychlým občerstvením. Do listového těsta se vkládá sýr, masová směs či špenát. Vytvaruje se do dlouhých něco jako nudlí a poté se zatočí do tvaru hlemýždí ulity. Následně se peče a podává ještě teplý. Pokrm je velice sytý a hutný. Pekárny jsou otevřeny i v noci a tak je burek častým pokrmem lidí, navracející se z noční zábavy domů.
Lokum
A nesmíme zapomenout ani na sladké pokrmy. Lokum, někdy lukum, jsou malé želé kostky, obalené v cukru a podávané často ke kávě.
Baklava
Jako všude jinde na Balkáně, i zde nesmí chybět hutná a super sladká pochutina, jménem baklava. Vrstvy těsta jsou protkány super sladkou ořechovou náplní a polévané sladkým sirupem.