Indonéská kuchyně
Indonéská kuchyně
Velmi rozmanitou kuchyní se může pyšnit ostrovní stát Indonésie. Už jen to, že se jedná o souostroví, může napovědět, že hlavním důvodem jmenované rozmanitosti bude především jednotlivé oddělení samotných ostrovů. Dalším důvodem je vliv okolních států. Tak například na severozápadě, kde je blízká tradiční Asie, je také znát vliv klasických asijských kuchyní. Naopak na úplném protipólu této oblasti ležící Austrálii dodává indonéské kuchyni v této oblasti protinožský náboj.
Pokud budeme indonéskou kuchyni charakterizovat tak nějak všeobecně, nabídne se nám opět dávka rozmanitosti. V exotické Indonésii je hodně používá kombinace několik výrazných chutí, jako jsou sladkokyselé nebo ostré.
Časté je použití kokosového mléka, samozřejmě že jednou ze základních ingrediencí je rýže, také nudle, hlavně ty rýžové, dále sójové omáčky, oblíbená je i arašídová pasta a z omáček je nutné nezapomenout na samabal, což je extra ostrá omáčka z chilli papriček. Mimo velké množství zeleniny se používají i makadamové ořechy, z koření kurkuma a nezbytné chilli. Pálivost některých pokrmů je tak výrazná, že běžní Evropané mohou mít s požitím velké a někdy i nepříjemné zážitky. Zvláště pak, nejsou-li na pikantnost zvyklí.
Na ostrovech se hodně konzumuje ovoce, buďto čerstvé, nebo se přidává do jídla a stejně jako pokrmy je nejčastější úpravou dušení, smažení či jiné speciální úpravy v páře. Vaření v páře zajistí pokrmu stálou a kontrastní barevnost, čímž dělá pokrm lákavější a pestřejší.
Nasi gorenk
Je jedno z nejtypičtějších indonéských jídel. Prakticky jde o smaženou, česky bychom spíše správně řekli restovanou rýži s kousky různé zeleniny a mas. Přidávají se i mořské plody a vše doplňuje tradiční koření.
Mie Gorek
Je totéž jídlo, jako nasi gorenk, s tím rozdílem, že místo restované rýže se zde opékají nudle. Opět se přidává spousta čerstvé zeleniny, i nějaké to maso a samozřejmě potřebné koření.
Ikan gorenk
A do třetice opět velice podobný pokrm, avšak místo rýže a nudlí se smaží ryba, která je následně zasypána koupou čerstvé zeleniny, někdy i s masem, ale oblíbené jsou krevety.
Satay
Jsou to velice oblíbené a i u turistů hodně vyhledávané jakési masové paličky. Lépe řečeno – kousky masa nabodnuté na bambusových tyčích a marinované ve směsi koření kurkumy, sójové omáčky, arašídové pasty a dalšího koření. Maso je opékáno a poté ihned podáváno. Většinou se sataye dělají z drůbežího nebo jehněčího masa, avšak můžeme se setkat i s jinými druhy a výjimkou nejsou ani ryby.
Gado-gado
Velice zvučný název představuje tradiční indonéský zeleninový salát s vařenými vejci a arašídovou omáčkou.
Soto
Je silný masový, obvykle hovězí nebo kuřecí vývar s kousky mas, zeleninou a kořením, podává se jako směs k rýži nebo speciálním rýžovým koláčkům.
Krupuk
Jsou smažené placky z krevet, které se buďto podávají jako předkrm anebo jako příloha jak k zeleninovým, tak masovým pokrmům.
Laksa
Je typickou představitelkou indonéské kuchyně a jde o extra pálivou polévku s kousky ryb, přidávány jsou často mušle, krevety, občas i kuřecí maso. Pikantnost polévce dodává tradiční omáčka sambal, dále se přidávají listy koriandru i jiné koření a sýr tofu.
Sayur Asem
A nakonec něco pro pravé vegetariány – zeleninová polévka s arašídy, fazolovými lusky a mnoha exotické zeleniny.