Filipínská kuchyně
Filipínská kuchyně
Stát, rozvětvený na ohromném množství ostrovů v jihovýchodní Asii je znám nejen pro své kohoutí zápasy, ale poznat bychom jej měli i pro jeho kuchyni. Jen si to představme – více než sedm tisíc ostrovů spojuje jednu kuchyň, ale pokaždé můžeme najít nové a zvláštní prvky.
Kdo by čekal nějakou tu klasickou asijskou stravu, jako je Čína apod., nejspíš by byl zklamán, protože oproti těmto pestrým a pikantním pokrmům, je filipínská kuchyně poněkud jemná, zde se nepoužívá chilli, ani jiné ostré koření. Samozřejmě, že zde vliv čínské kuchyně je trochu znát, ale asi ve stejné míře, jako španělské či americké.
Základními surovinami filipínské kuchyně jsou: rýže, což je nadmíru jasné – perfektní prostředí pro její pěstování, tudíž rozlehlé plantáže a pěstuje se jí tolik, že jde na export. Na některých místech dokonce funguje rýže jako platidlo.
Další významnou surovinou jsou nudle, které se vyrábí z rýžové mouky anebo sojových bobů. Plodinám, kterým se tu daří, jsou i sladké brambory, zvané camote. Pro přípravu pokrmů se na Filipínách používá hodně olivový olej, česnek, cibule, sojové omáčky. Hodně často se v pokrmech vyskytují játra, plody moře a ryby (jak jinak také u ostrovního státu), dále kuřecí maso, zelenina, hodně i kukuřice, z ovoce je pak často vidět papája, mango, banány a ananas.
Siniganag
Je velice oblíbený pokrm, který byste měli, pakliže chystáte cestu do těchto končin, ochutnat. Vařené ryby se podávají s nakyslou omáčkou a obložené zeleninou.
Pinangat
Jsou listy rostliny Gabi, povařené v kokosovém mléce.
Merenda
Zvané také pulutan, jsou jakési jednohubky, respektive sušenky, které se podávají k alkoholu, aby se člověk tak rychle neopil, a tudíž toho zkonzumoval více. Chytré, že?
Ryba Lapu Lapu
Filipínské názvy jsou vůbec všechny líbezně znělé a zvučné. Ryby Lapu Lapu je filipínské národní jídlo, sestávající se z vařených ryb a dalších přísad. V některých oblastech se můžeme setkat s obměnou a to použitím vepřového masa, namísto ryby. Jako příloha se často podává oblíbená vařená zelenina s vinným octem a česnekem.
Halo halo
Voláte po desertu? Tak zde jeden, tradiční, filipínský je. Jeho základem je led (kupodivu), dále kompotované ovoce, dokonce i sladká kukuřice, karamel, kokos a zmrzlina. Někdy se používají i bílé fazole, mléko a jiné přísady.
Arroz caldo
Je velice oblíbené a často podávané pečené kuře s rýžovou kaší. Pro nás je možná nepředstavitelné, že sladkou rýžovou kaši, jak ji my známe, přidáme k takovému pokrmu, jako je pečené kuře.
Morisqueta tostada
Je klasická smažená rýže, tedy směs, do které se přidávají další suroviny.
Tapa
Tradičním pokrmem je i sušené hovězí, podávané s cibulí. Jde o klasickou filipínskou snídani.
Lumpia
Jde o závitky, jakési válečky, které jsou tvořeny ze směsi různé zeleniny, která je zrovna k dispozici.
Cassava
Oblíbená zelenina vařená na páře v kokosovém mléce. Nejenže neztratí tolik vitamínů, ale získá i jemnou chuť a precizní aroma.
Pokud jsou vám nabídnuty pansit anebo siomal, pak vězte, že se jedná, v prvním případě o těstoviny, knedlíky v případě druhém.
Kinilaw
Je opět tradiční filipínské jídlo, kde základem je ryba, která se okoření, pokape citrónem anebo octem a po uvaření podává.
Leche flan
Je výtečnou sladkou tečnou na opravdový závěr. Karamelový puding zanechá vaše chuťové buňky v neustálém pozoru.