Autor obrázku: Mike McCune

Mexická kuchyně

Hravé Mexiko, země se sombrery, kaktusy, sluncem a tequilou je také domovinou nezaměnitelné mexické kuchyně, sestávající se z pikantních jídel, kterým vévodí proslulé burritos, tortilly anebo slavné mexické fazole.

Mexická kuchyně je tak unikátní, že byla roku 2010 zařazena mezi nehmotné památky světového dědictví UNESCO. Což je možná trochu zvláštní, když vezmeme v úvahu fakt, který hovoří o tom, že mexická kuchyně je vlastně skloubení španělské, portugalské a dalších kuchyní. Jenže tady se miš-maš povedl na jedničku a světové gastronomii dal zcela nový rozměr.

Vzhledem k tomu, že je v Mexiku horko a zdlouhavá horka utlumují chutě, je základ mexické kuchyně doplněn důležitým a výrazným kořením. V první řadě jde o chilli papričky, dále výrazný kayenský pepř, koriandr a také kmín a skořice.

Pokud se zaměříme na suroviny, tak mezi nejčastěji používané jsou to fazole, samozřejmě kukuřice, také rajčata, ostré papričky a vůbec jiná zelenina. Časté je použití i masa, zejména pak hovězí, kuřecí a občas i vepřové.

Tortilla

Jaká by to byla mexická kuchyně bez tortilly! U nás v ČR je jednodušší si hotové placky z kukuřičné mouky koupit a jen dodělat náplně, jenže v Mexiku si je obyvatelé dělají sami. A prakticky nic na tom není. Stačí mít hrnek hladké a hrnek kukuřičné mouky, které smícháme s teplou vodou a to v takovém množství, až se nám utvoří tuhé těsto. Z něj pak vyválíme jednotlivé placky, které také v troubě nebo na pánvi opečeme.

Salsa

Neobejde se bez ní pomalu každé mexické jídlo. Omáčka, která má světový věhlas se připravuje z cibule, rajčat, limetky, chilli papriček, koriandru, soli, pepře a dokonce i cukru.

Molé

Je méně známý recept z mexické kuchyně, ale velice chutný a pro gurmány lahodný zážitek. Prakticky jde o směs kuřecího masa, rajčat, česneku, cibule, dokonce i mandlí, rozinek, kmínu, anýzu, koriandru, skořice, sezamu, soli, pepře a dokonce i čokolády. Vůně chutě se při tomto pokrmu mísí tak, až chuťové pohárky tancují v rytmu mexické hudby.

Autor obrázku: Mike McCune

Tacos

Jde prakticky o tortilly plněné zejména masem a salsami. Někdy se můžeme setkat i s tacos plněné rybami.

Nachos

Je obdoba klasických mastných chipsů s tím rozdílem, že jde o zcela suché, křupavé kukuřičné trojúhelníčky, které řada Mexičanů konzumuje ráda jen tak, třeba u televize. Namáčejí se obvykle do omáček a podávají se i s fazolemi, masem, zeleninou či sýrem.

Burritos

Slavné mexické burritos jsou tortilly bohatě plněné směsí masa, zeleniny, hlavně fazolí a kukuřicí a pak sýrem. Jedná se o národní jídlo a není snad člověk, který by nenavštívil Mexiko, aniž by tuto specialitu ochutnal.

Fajitas

Pro tento pokrm bude zapotřebí jak papriky – červené, zelené i chilli, dále žampiony, česnek, koriandr, samozřejmě i sůl a pepř a olej. Papriky se nejprve podusí, aby pokrm získal tu správnou chuť, přidá se cibule, česnek, koriandr, sůl i pepř a nakonec i žampiony. Plníme teplými tortillami.

Autor obrázku: Phil Campbell

Tamales

Prý se jedná o nejstarší jídlo z celého Mexika a obyvatelé je ve vytyčené oblasti konzumovali prý ještě dříve, než slavný Kolumbus objevil Ameriku. Prakticky se jedná o jakousi tortillu, která je plněná masem a vše je zabaleno ve slupce od kukuřice. Takto zabalený pokrm se vaří v páře a následně je podáván s omáčkou

Quesadilla

Opět jde o tortillu, která je v tomto případě plněná sýrem, papričkami jalapeňos a mletým masem.

Chilli con carne

České, klasické Chilli con carne je jakási zvláštní směsice, která nijak zvlášť nechutná. Ale to pravé, mexické chilli con carne je skutečné pošušňáníčko. Základem je mleté maso, které je dušené spolu s kukuřicí, fazolemi, chillli papričkami (jak jinak), dále rajčata, cibule a řada výrazného koření.

Guacamole

Jedná se prakticky něco jako tuhou omáčku k nachos. Základem je zralé avokádo, doplněné cherry rajčaty, česnekem, cibulí, limetkou, koriandru a jemně i chilli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *