Autor obrázku: Francisco Antunes

Portugalská kuchyně

Velké porce jsou výsadou portugalských restaurací. Nebojte se objednat si poloviční porci. Tradiční pokrmy se připravují z ryb, masa, brambor a rýže. Jako přímořská země používá často olivový olej, no a samozřejmě olivy, kapary, sýry z ovčího a kozího mléka a z koření také česnek, koriandr a hodně petrželky.

Protože je Portugalsko přímořskou zemí a mořem je oplývána z velké části, proto i konzumace ryb je zde vysoká. Z Evropanů jsem na prvním místě a hrdé místo si udržují i ve světové špičce. Mimo ryby a mořské plody je tu velká spotřeba vepřového masa, ze kterého se dělají i salámy a klobásy.

Zajímavostí je, že Portugalci vůbec nejí husy. Jsou to pro ně okrasní ptáci, podobně jako u nás labutě. Konzumují kachny, kuřata, také křepelky a králíky. Jako příloha jsou nejčastěji podávány vařené brambory či rýže. V té jsou dokonce Portugalci na prvním místě, co se konzumace týče.

Autor obrázku: Francisco Antunes

Bacalhau

Typický portugalský pokrm, sestávající se z tresky, která je nasolená a sušená. Čerstvá treska se v Portugalsku konzumuje vzácně. Podává se s cibulí, bramborami a vejci. Někdy i olivami.

Bolinhos de bacalhau

Jsou jakési treskové koláče. Nasolená a usušená ryba se smíchá s bramborami, vejci a trochou petrželky a z této směsi se dělají malé bochánky, které se smaží.

Caldo verde

Je nejznámější portugalskou polévkou, která se konzumuje jak horká, tak studená. Rozmixované brambory se smíchají s cibulí, kapustou, přidá se česnek, olivový olej a kousky vepřové klobásy. Vše se pořádně provaří a podává.

Caldeirada

Směs několika různých ryb. Ty jsou spolu v jednom hrnci dušené. Někdy se do pokrmu přidávají i mořské plody. Dalšími přísady je cibule, česnek, rajčata a také zelená petrželka. Přidává se olivový olej a bílé víno.

Cataplana

Oblíbený pokrm z mořských plodů, zejména mušlí, škeblí a dalších přísad jako je cibule, česnek, rajčata, šunka, klobásy, papriky. Vše se dusí na olivovém oleji a na speciální pánvi, připomínající lasturu škeble. Dokonale vyladěný styl.

Bife

Plátek hovězího pečený na omáčce z vína a podávaný s pečenými bramborami, někdy také salátem nebo rýží.

Autor obrázku: Jessica Spengler

Tripas a moda do Porto

Žádné módní jídlo, naopak, velice staré a v současné portugalské kuchyni jde o nejstarší recepturu vůbec. Jeho vznik se datuje do čtrnáctého století, do doby, kdy bylo Portugalsko obléháno Kastilci. Ti odvezli všechno maso a tak aby se místí obyvatelé najedli, nezbylo jim nic jiného, než si uvařit ze surovin, které jim zbyly. A to dršťky, bílé fazole a další vnitřnosti. Vše se spolu dusí a poté podává.

Feijoada

Podušené fazole s hovězím a vepřovým masem se připravují ve speciálním hliněném hrnci, který dlouho udržuje teplo. Dalším přidávanými ingrediencemi jsou zelenina, klobásy a koření. Pokrm se podává s rýží.

Migas

Portugalská polévka, velice jednoduchý a dá se tvrdit, že levný recept. Starý chleba se máčí ve vodě, aby změkl, poté se vaří v hrnci ochucen česnekem a olivovým olejem.

Broa

Je to chléb z kukuřičné a pšeničné mouky, který se tradičně jí k portugalské polévce.

Autor obrázku: Yusuke Kawasaki

Pastel de nata

Nejslavnějším a nejoblíbenějším portugalským desertem jsou tyto malé pudingové pusinky. Konzumují se jak teplé, tak studené a lze je koupit snad v každém portugalském pekařství. Pudingové těsto obsahuje i žloutek, cukr i mléko. Koláčky se posypávají většinou skořicí a chutnají úžasně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *