Autor obrázku: Neil Ford

Autor obrázku: Neil Ford

Hanácká kuchyně

Moravská oblast Haná, kterou reprezentuje sama metropole Olomouc, je známá svým vlastním nářečím, malebností krojů, zvyků a také vlastní kuchyní. Hanácká kuchyně, to nejsou jen silně aromatické tvarůžky. I když je toto voňavé zlato, jak se tradičním tvarůžkům pro jejich barvu i hodnotu přezdívá, patří k základu hanácké kuchyně, přesto je mnohem více obohacená tradičními pokrmy, které neobsahuje.

Tvarůžky

Pravé olomoucké tvarůžky, přesněji řečeno loštické, se v této oblasti vyrábí již po šest století. Proslavily se nejen po celé ČR, ale dokonce i ve světě. Typická vůně, která je poznatelná již na několik metrů, je pro některé osoby odporná, nicméně chuť je velice ceněná. Sýrárna v Lošticích klasické tvarůžky vyrábí a dokonce zřídila i muzeum tvarůžků.

Niva

Dalším výrazným sýrem, který se vyrábí na území slavné Hané, je sýr s modrou plísní a výraznou chutí, Niva. Jejím rodištěm je mlékárna v Otinovsi. Speciální tvorba sýru zahrnuje zrání s přesně předepsanými klimatickými podmínkami. Výsledkem je pak ušlechtilá modrá plíseň a typická slaná chuť.

K hanáckým specialitám patří také slavné hanácké vdolky, nebo fenomenální hanácké koláče. Haná je oblast s vysokou úrodností, daří se tu chovat i hospodářská zvířata (právě i díky vysoké úrodnosti), takže tradiční pokrmy jsou pro protagonisty lehké a zdravé stravy šokujícím zážitkem. Mezi běžné a nejčastěji užívané potraviny, patří slanina, vepřové sádlo, také všeobecně vepřové maso, mák, tvaroh, a vše omaštěno máslem, nebo sádlem. Dále se často vaří z brambor, zelí, cibule, jablek aj. Strava je všeobecně mastná, hutná a sytá, protože lidé v tomto úrodném kraji měli skutečně co sklízet a tudíž se i po celý rok dost nadřeli. Dnes už to tak neplatí, běžně lidé nevlastní pozemky, kde by pěstovali zeleninu a ovoce pro konzumaci na celý rok. Život je stejný, jako všude jinde. Jen tradiční pokrmy mají v kuchyních své místo.

Autor obrázku: Pille

Syrnice

Polévka z tvarůžků by neměla na klasické hanácké tabuli chybět. Připravuje se samozřejmě z tvarůžků, brambor, másla, mléka, i tvarohu a koření. Nejprve se uvaří v osolené vodě s kmínem na kostičky nakrájené brambory. Jakmile jsou měkké, voda se slije, vlijeme mléko a na kousky nakrájené tvarůžky. Po chvilce vaření přidáme i tvaroh, dochutíme a následně podáváme.

Hanácké koblížky

Nejsou to klasické, běžné koblihy, ale pravá hanácká specialita z brambor, slaniny, vajec, uzeného masa, česneku, polohrubé mouky, koření, také olomouckých tvarůžků a na ozdobení šlehačky a brusinky. Prakticky jde o běžné bramboráky s tím rozdílem, že jakmile se nastrouhají brambory, do kterých se přidají vejce, sůl, majoránka, mouka a česnek, přidá se ještě na kostky nakrájené uzené maso, a vše řádně promíchá. Ideální je použití pánve na volská oka, ale není problém použít i běžnou pánev. Rozpálíme olej, a klademe těsto, na které vložíme tvarůžek a opět přikryjeme těstem.

Usmažíme z obou stra a podáváme se šlehačkou a brusinkami. Výtečná kalorická bomba a recept na neštíhlou linii, občas však také neškodí.

Hanácké koláče

Receptů na pravé hanácké koláče je několik. Tyto jsou rychlé a velice oblíbené. Připravují se z mléka, droždí, cukru, polohrubé mouky kůry z citronu, ztuženého tuku a vajec. Na náplň se používá pletý mák s cukrem, anebo povidla se skořicí. Nejprve se udělá z mléka, cukru a droždí kvásek, který se vlije na předem připravenou mouku, tuk, citronovou kůru, vejce a špetku soli. Dohromady se z toho zpracuje vláčné těsto, jež se rozválí, nakrájí na čtverce. Do středu každého čtverce se klade náplň a cípy spojí dohromady. Jednotlivé koláčky se potřou rozšlehaným vejcem a posypou drobenkou. Pečou se dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *