Symbol Kanady u nás doma
Symbol Kanady u nás doma
Když se řekne Kanada, tak snad každému se vybaví javorový list. Muži možná myslí i na hokej, avšak ženy si s Kanadou jednoznačně spojí i javorový sirup. Málo kterou ženu tato pochutina neláká a mnohé ji hledají v obchodech, aby jejich palačinky či lívance byly lahodné.
Co k javorovému sirupu potřebuji?
Odpověď na tuto otázku se zdá být jednoduchá, protože se nabízí javor. Ovšem javorů je mnoho druhů a z každého javorový sirup nevyrobíte. A proto se musíte ohlížet po speciálních odrůdách, jako je javor cukrový, ale stejně tak vhodný může být i javor červený či černý. Výhodou je, že tyto stromy nejsou jen producentem základu pro sirup, ale také působí velmi okrasně, protože mají krásně barevné listy, takže při procházce mezi alejí javorů se vám bude nabízet krásný pohled do žlutých, oranžových či červených korun stromů.
Šťáva teče v zimě
Ačkoliv se vám to možná bude zdát nemožné, tak sklizeň javorové mízy, která tvoří základ javorového sirupu, začíná v zimě. Tedy ne přímo v zimním ročním období, ale přesněji v době, kdy je přes den nad nulou, avšak v noci ještě mrzne, což je na přelomu zimy a jara. Říká se, že u nás je výroba sirupu daleko náročnější, protože abychom dostali z mízy dostatek cukru, museli bychom mnoho vody nechat vypařit, což by sirup výrazně prodražilo, avšak jsou lidé, kteří to zkoušejí.
Sirup už se rýsuje
Když máte nasbíranou javorovou mízu, tak v podstatě máte všechno, co k výrobě javorového sirupu potřebujete. Ovšem jediný problém je, že se tato šťáva nemůže dlouho skladovat, a proto je nejlepší co nejdříve dělat sirup. Princip je opravdu jednoduchý a ženy, které dělají doma sirupy například z černého bezu a podobně by si určitě poradily. Stačí jen šťávu pomalou vařit ve vanách či v kotlíku, dokud nezhoustne. Vařením také dokážete vyhubit bakterie, takže se nemusíte bát škůdců, kteří jsou na javorech.
Javorový sirup osladí život každému
U nás tento velice sladký sirup není tak často využíván jako v Americe, kde jsou schopni použít ho do mnoha sladkých jídel. Kdežto u nás je nejoblíbenější jako perfektní chuťové kouzlo k palačinkám či lívanců, protože to je opravdu sladké a dobré. Avšak je mnoho žen, které se nebojí experimentovat a zkoušejí sirup použít i do moučníků, ať už jako jednu ze surovin anebo jen na ozdobu, protože sirup není jen velmi sladký, ale také má svou specifickou chuť, která je velmi příjemná.
Sirup bez starostí
Samozřejmě, že je pohodlnější a v některých případech i levnější zajít si koupit javorový sirup do obchodu. I když je pravdou, že u nás není tento sirup zrovna nejlevnější surovinou. Každopádně máte to bez starostí, a pokud nepoužíváte sirup ve velkém množství, tak je procházka do obchodu určitě rozumnější volbou.
Javorový sirup pro nás není nic vzdáleného, naopak když budeme chtít, tak si jej s trochou štěstí můžeme i sami vyrobit, tak proč ho nepřidat do svých pokrmů?