Pavlova 5 x jinak!

Kdy jindy připravit sněhový dort než uprostřed bílé zimy? Vyzkoušejte následující tipy na tuto nadýchanou nebeskou dobrotu. Určitě nezůstanete jen u jednoho receptu, všechny jsou dokonalé!

Kokosová Pavlova s pařížskou šlehačkou

Kokos, čokoláda a maliny – to je přímo gurmánské spojení chutí!

Na 12 porcí budete potřebovat:

  • 3 bílky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletého kokosu

a na náplň a ozdobu:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g kakaa
  • 20 g cukru krupice
  • 100 g malin

Bílky dejte spolu s polovinou krupicového cukru do kovové misky, postavte do horké páry a šlehejte asi 5 minut do pěny. Pak misku vyjměte, přidejte zbylý cukr a citrónovou šťávu a vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Do něj vmíchejte moučkový cukr s kokosem. Sněhové těsto rozdělte na tři díly a rozetřete ho na plechy vyložené pečícím papírem na stejně velká kola o průměru 15 – 20 cm. Korpusy pečte (sušte) asi 50 minut při teplotě 100ºC. Smetanu svařte spolu s cukrem a kakaem a nechte ji vychladnout v ledničce, nejlépe do druhého dne. Poté ji vyšlehejte dotuha a pomažte jí upečené pláty Pavlovy. Ozdobte čerstvými malinami a podávejte.

Citrónové mini Pavlovy

Jednoporcové zákusky jsou ideálním roztomilým pohoštěním pro každou návštěvu.

Na 6 kousků si připravte:

  • 5 velkých bílků
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 a ½ lžíce bramborového škrobu
  • 2 ½ lžíce citrónové šťávy

a na náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 150 g citrónového krému (lemon curd)

Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha a za stálého šlehání zašlehávejte po lžících moučkový cukr, škrob a citrónovou šťávu. Na pečící papír si nakreslete dvanáct koleček o průměru 7 cm v dostatečných rozestupech a hotové těsto rozetřete na „značky“. Mini Pavlovy pečte asi hodinu při teplotě 120ºC. Mascarpone smíchejte s citrónovým krémem, přilijte smetanu a prošlehejte na hladký krém. Hotové korpusy spojujte připravenou náplní a zákusky podávejte ještě týž den, jinak zvlhnou.

TIP: Vyzkoušejte i klasiku v podobě náplně z ušlehané smetany a ozdoby z oblíbeného ovoce. Jednoduché, ale efektní!

Kávová Pavlova

Milovníci kávy, držte si klobouky! Tenhle nadýchaný dezert si získá každého kafomila!

Na 1 Pavlovu budete potřebovat:

  • 4 velké bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce citrónové šťávy

a na náplň:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • ovoce

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Za stálého šlehání do něj postupně přidávejte moučkový cukr smíchaný s kávou, škrob a nakonec citrónovou šťávu. Připravené sněhové těsto rozetřete na pečící papír do tvaru kola o průměru 22 cm a pečte asi hodinu při teplotě 150ºC. Vychladlý korpus ozdobte ušlehanou smetanou, oblíbeným ovocem (například granátovým jablkem nebo malinami) a poprašte kakaem.

Schwarzwaldská Pavlova

Oblíbený dort ve odlehčené sněhové verzi je ideálním zimním zákuskem!

Na 1 Pavlovu si připravte:

  • 6 bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíci citrónové šťávy

na náplň:

  • 200 g višní
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 1 lžičku bramborového škrobu
  • 2 plátky želatiny

a na ozdobu:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 80 g hořké čokolády

Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli na tuhý sníh, za stálého šlehání do něj po lžících přidávejte moučkový cukr a potom i škrob a citrónovou šťávu. Připravené sněhové těsto rozetřete na pečící papír do tvaru kola o průměru 22 cm a pečte asi 75 minut při teplotě 150ºC. Plátky želatiny nechte nabobtnat v malém množství vody. Vypeckované višně vložte spolu s cukrem a citrónovou šťávou do kastrůlku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Škrob rozmíchejte ve lžíci vody, přilijte k višním a povařte do zhoustnutí. Poté odstavte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Upečenou Pavlovu ozdobte ušlehanou smetanou, višňovým želé a nastrouhanou čokoládou.

Pavlova s datlemi a ořechy

Trošku netradiční, ale delikátní pojetí, které zaujme každého milovníka nevšedních chutí.

Na 1 Pavlovu budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 300 g cukru krupice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 120 g vlašských ořechů
  • 8 sušených datlí

a na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g karamelového Salka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 10 sušených datlí

Ořechy nasekejte a nasucho opražte na pánvi. Vypeckované datle nakrájejte na menší kousky a smíchejte s polovinou ořechů. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli na tuhý sníh, postupně přidávejte po lžících krupicový i třtinový cukr a citrónovou šťávu. Oddělte čtyři lžíce bílkového sněhu a spojte je se směsí datlí a ořechů. Tuto směs opět zapracujte do zbylého sněhu. Sněhové těsto rozdělte na dvě části a rozetřete ho na plechy vyložené pečícím papírem do tvaru kola o průměru 23 cm. Korpusy pečte 5 minut při teplotě 180ºC, poté teplotu snižte na 140ºC a pečte další hodinu a půl. Na náplň nakrájejte vypeckované datle na malé kousky a smíchejte je s druhou polovinou opražených ořechů. Mascarpone smíchejte s karamelovým Salkem, datlemi a ořechy a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Upečený plát potřete krémem, přiklopte druhým plátem, ozdobte datlemi, ořechy a poprašte kakaem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *