Vaření a pečení bez lepku může být levné i pestré
Vaření a pečení bez lepku může být levné i pestré
Někdo je nucen připravovat si bezlepkové pokrmy kvůli svému zdravotnímu stavu, někdo se nechal zlákat nynějším trendem a lepek vyřadil jen tak, aby si zkusil jídla připravovaná z jiných surovin. Ať už hledáte bezlepkové recepty z jakéhokoli důvodu, zde je několik receptů, podle nichž připravíte mnoho pochoutek pestrých nejen pro chuťové pohárky, ale i oči a bohaté na výživné látky.
Dopřejte si výtečnou pizzu s olivami
Jestliže jste si do teď nedopřávali mnoha lidmi oblíbenou pizzu, určitě budete rádi, že i pro vás existují recepty, podle nichž připravíte výtečnou pizzu, kterou můžete různě obměňovat podle aktuální chutě nebo surovin, které máte doma.
Na těsto budete potřebovat:
- Bezlepkovou hladkou mouku
- Špetku soli
- 200 ml vody
- 30 ml oleje
- Polovinu kostky kvasnic
- Lžičku cukru
Na náplň si připravte:
- Plechovku nebo půllitrovou krabičku loupaných rajčat
- Lžíci oleje
- Tmavé olivy
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Oregano
- Mletý pepř
- Balíček mozzarely
- 2 rajčata
- 3 větší žampiony
- Hrst kukuřice nebo hrášku
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek ze 100 ml vlažné vody, droždí a cukru. Mouku promícháme se solí a přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek vody. Propracujeme v těsto a necháme hodinu kynout přikryté utěrkou.
Mezitím si připravíme náplň. Smícháme loupaná rajčata s olejem, rozdrceným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Žampiony, olivy a rajčata nakrájíme na plátky.
Vykynuté těsto rozválíme do tvaru kruhu, přeneseme na plech, potřeme směsí a poklademe nakrájeným sýrem, rajčaty, hráškem nebo kukuřicí a žampiony.
Pečeme cca 20 minut při teplotě 150 stupňů. Po upečení posypeme čerstvou bazalkou.
Lívanečky z mandlové mouky
Další recept je pro všechny, kdo si rádi zamlsají na něčem sladkém. Lívanečky mají rádi dospělí i děti, tady je recept:
Těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 100 g bezlepkové mouky
- Vanilkový cukr
- 100 ml vody
- 3 vajíčka
- Olej
- ½ lžičky sody a ½ lžičky soli
Zdobení:
- Čerstvé ovoce
- Marmeláda nebo javorový sirup
- Mandličky na plátky
Postup:
Vajíčka vyšleháme se 100 ml vody a vanilkovým cukrem. Poté přidáme všechny tři mouky, sůl, sodu a promícháme v hladké těsto. Bude-li těsto husté, můžeme jej zředit trochou vody. Necháme chvíli odstát.
Rozehřejeme lívanečník, potřeme olejem a naplníme těstem. Osmažíme pozvolna z obou stran. Ještě teplé lívanečky pokapeme sirupem nebo natřeme džemem, poklademe ovocem a posypeme plátky mandlí.