Jak odolat chuti na sladké
Jsou neodolatelné a dokážou potrápit takřka každého z nás. Řeč je o chutích na sladké. Chutě na sladké patří mezi největší nepřátele bojovníků s nadváhou či obezitou, má to však vcelku jednoduchý důvod. A sice, konzumace cukru vyvolává v mozku libé pocity a cukr jako takový je dodavatelem potřebné energie.
Strašák jménem bílý cukr
Cukr řadíme do skupiny sacharidů, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Složené sacharidy považujeme za důležité zdroje energie a najdeme je např. v obilovinách. Jejich konzumace je žádoucí. Oproti tomu rafinovaný bílý cukr – průmyslově vyráběné potravinářské zboží – je pouhým nosičem tzv. prázdných kalorií. Tělu dodá dostatek energie, ovšem žádnou další prospěšnou živinu, jako je tomu v případě složených sacharidů.
Ani hnědý cukr, který je často propagován jako zdravější alternativa bílého cukru, není ve svém složení příliš prospěšnější. Jeho výživová hodnota je také mizivá, chuťově je však výraznější.
Nejen sladké, ale i tučné
Dalším úskalím sladkostí je fakt, že sladké pochoutky bývají často i tučné. Koláče, čokoládové tyčinky, sušenky, cukroví, dorty. Je tedy více než jasné, že častá konzumace takovýchto potravin povede v brzké době přinejmenším k nadváze.
Zbavte se zlozvyku
Jak ale z bludného kruhu závislosti na sladkém ven? V první řadě je třeba si uvědomit, že jde o obyčejný zlozvyk. A s každým zlozvykem se dá víceméně úspěšně bojovat. Změňte životosprávu, jezte pravidelně, relaxujte a sportujte.
Pravidelná strava
Zejména pravidelné stravování v průběhu celého dne je klíčové. Snídaně je energetický základ nového dne, dále má následovat dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Důležité je nezapomínat na rozumné svačiny, které zajistí stabilní hladinu krevního cukru. Co nejstabilnější hladina krevního cukru během dne je totiž klíčovým opatřením v boji proti chutím na sladké.
Dopřejte si tuk i cukr
Neopomínejte ale ani na dostatek zdravých tuků ve vašem jídelníčku. Ty totiž mají sytící schopnost, narozdíl od prázdných kalorií cukru. Ale ani sladké si nezakazujte. V rozumné míře si jako odměnu sladké dopřejte, ideální je kvalitní tmavá čokoláda či sušené ovoce. Jako odměna ale poslouží cokoli, co máte nejraději a nedokážete si odepřít. Vymezte si např. jeden den v týdnu na tuto svou malou dobrotu.
Při přípravě sladkých jídel obecně zkuste být střídmější s používáním cukru. V řadě receptů je ho používáno až nadbytečně, zkuste proto zvolit odlehčenější verzi. Část cukru můžete v receptech nahradit např. rozmačkaným banánem, jablkem.
Pozor na stres
Touha po sladkém je velmi často vyvolávána i stresem, napětím a rozrušením. Dát si něco sladkého slouží jako jakýsi přenašeč stresu. Obrňte se stresu, např. konzumací potravin, u nichž byly anti-stresově působící látky prokázány. Zde nabízíme pár tipů: