3x snadné letní pohoštění
Salát pro osvěžení v horkém létě
Ingredience:
- kiwi
- hlávka čínského zelí
- plechovky kompotovaného ananasu
Přináším vám recept na osvěžující salát. Ingredience jsou snadno k dostání a ani příliš „nerozesmutní“ stav vaší peněženky.
Na přípravu salátu potřebujete pár minut, prkénko, hlubší misku a otvírák na konzervy. Máte? Dobře, můžeme začít.
Je třeba koupit čtyři kousky kiwi, jednu hlávku čínského zelí a dvě plechovky kompotovaného ananasu.
Čínské zelí ponechte vcelku, překrojte celou hlávku na půl a ještě jednou na půl. Dostanete čtvrtky, které půjdou dobře krájet na nudličky. Nemusíte krájet nijak tenké. Nasypete do misky.
Oloupejte kiwi a stejně jako zeli, nejprve rozkrojte podélně a pak ještě jednou podélně, vzniklé části pokrájejte na plátky a vhoďte do misky. Ať si zelí zvyká.
Nakonec otevřete plechovku s ananasem a celý obsah vlijte do misky. Používejte ananas již kouskovaný, ušetříte si práci.
No a pak už jen všechno hezky promíchejte a papejte.
Kombinace kiwi, čínského zelí a ananasu je prostě úžasná…
Dovolte mi malou radu. Na trhu jsou k dostání podložky, které plně nahradí prkénka na krájení. Neváhejte a pořiďte si je. Podložku totiž můžete mírně stočit do kornoutu a pokrájený obsah bezpečně dostat do misky. Se dřevěným nebo umělohmotným prkénkem toho nedocílíte. Fakt ne.
Rychlé roličky pro mlsné jazýčky
Ingredience:
- pikantní hovězí (moravské uzené)
- nakládaný celer
- majolka
- sůl
Tak to zase půjdete do uzenářství a pořídíte si pikantní hovězí. Neseženete? Nevadí. Nahradíte moravským uzeným. Dále koupíte dvě skleničky nakládaného celeru a majolku. Skleničky s celerem opatrně otevřete, obsah přes síto přecedíte, vymačkáte všechnu vodu. Do připravené misky uložíte vymačkaný celer, osolíte, vmícháte majolku. Celer – již vymačkaný – pokrájejte nebo rozmixujte.
Tak a teď: rozprostřete si plátky pikantního hovězího nebo moravského uzeného po pracovní ploše. Malou lžičkou si naberete směs, umístíte kopeček na kratší kraj plátku a zavinete do ruličky. Hezky ruličky naaranžujte na kulatý talíř a můžete se těšit na hosty.
Fialová okurka
Ingredience:
- salátová okurka
- nakládaná červená řepa
- majolka
- sůl
Opět nic těžkého!!! Potřebujete salátovou okurku, skleničku nakládané červené řepy, majolku. Postup naprosto stejný jako u ruliček, řepu scedíte, pokrájíte nebo pomixujete, osolíte, smícháte s majolkou. Okurku oloupete, pokrájíte na plátky -stejně jako když krájíte veku na chlebíčky. Na každý plátek nanesete fialový kopeček a do něj pro ozdobu vpíchněte malý kousek kopru. Hezky to vypadá. A komu kopr nevadí, ocení tuto zvláštní kombinaci. Tak si nechte chutnat.