Autor obrázku: Antti T. Nissinen

Albánská kuchyně

Malý stát na Balkáně byl po léta své existence neustále pod něčí nadvládou. Ať už to byli Řekové, Turci či Římané a další národy, vše to na malé a skromné zemičce zanechalo jisté známky. Albánci, jakoby se kvůli dlouholeté nadvládě jiných národů, báli být v jídle trochu kontroverzní a omezují se pouze na skutečně jednoduchá jídla, která převzala od okolních národů a která víceméně zjednodušila.

Řada receptů z albánské tradiční kuchařky, je tak k nalezení mezi národními pokrmy Černé hory, Bulharska či Řecka. V Albánii si můžeme povšimnout hustým výskytem stád ovcí. A to je také nejčastěji připravované maso – jehněčí. Zajímavostí také je, že řada turistů a neznalců, kteří navštívili tradiční venkov a viděli opékané zvíře s dlouhým ocasem, mysleli si, že jde o psy. Jenže běžná obce má skutečně dlouhý ocas, u nás si toho stěží všimnete, neboť ovcím je ocas zkrácen ihned v jehněčím věku.

Autor obrázku: Antti T. Nissinen

Mimo jehněčí maso se často podávají ryby a mořské plody a to samozřejmě v přímořských oblastech. Ve vnitrozemí, na venkově si lidé většinu potravy vypěstují a vyrobí sami. Pasou ovce, tudíž vyrábí i mléčné výrobky, jako je například naprosto skvělý ovčí sýr.

Pokud budeme pátrat v klasické albánské gastronomii, neobjevíme sice mnoho, ale rozhodně nás nemine receptura na ferges, což je hustá papriková omáčka, vařená s vnitřnostmi a zalitá smetanou.

Conlek

Je dušené maso, jak jinak, než jehněčí, a větším množství cibule.

Rosto me salce kosi

Je tradiční pečený rostbíf s netradiční kysanou smetanou. Dost podobný je i pokrm tave kosi, což je podobně připravené skopové maso v jogurtu.

Qofta

Velice oblíbené masové kuličky s nasekaného nebo mletého skopového masa. Maso pojí pouhé vejce. Podávají se s pečenými brambory či rýží.

Shishqebab

Kdo se již alespoň trochu orientuje ve světové kuchyni, jistě mu je již jasné, že tento pokrm je připravován výhradně z masa, pomalu pečeného a odkrajovaného na špalku. Je to takový albánksý kebab, který se podává s cibulí.

Sufflage

Ve větších městech a to snad na každém rožku, můžete natrefit na stánek s občerstvením. S největší pravděpodobností se zde bude prodávat pokrm zvaný sufflage, což jsou kousky pečeného masa v chlebové placce.

Autor obrázku: The Integer Club

Tulumba

Jsou malé albánské sladkosti, jakési pusinky z těsta, které se polévají cukrovým sirupem.

Byrek

Nejtypičtějším sladkým pokrmem pro Albánii je byrek, což je cukroví ze sušených fíků. Ono vůbec z fíků, zvláště těch sušených se v albánské kuchyně dělá řada sladkých pokrmů a dezertů.

Albánské víno je poněkud sladší a tak se zde vyrábí hlavně Merlot a známé tokajské víno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *